Παρασκευή, 10 Απριλίου, 2020

GoalControl: Η τεχνολογία στο Mudial 2014

Η τεχνολογία GoalControl, η οποία ενημερώνει τον διαιτητή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα για το αν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή του τέρματος, χρησιμοποιήθηκε χθες για πρώτη φορά σε αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

tech-goal

Έτσι λοιπόν στον αγώνα της Γαλλίας με την Ονδούρα, η μπάλα μετά το σουτ του Karim Benzema το οποίο μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο, αφού πρώτα χτύπησε στο δοκάρι έφτασε πάνω στον τερματοφύλακα της Ονδούρας ο οποίος με μια «μαγική» κίνηση την έστειλε προς το τέρμα του σπεύδοντας άμεσα να διορθώσει το λάθος του.

Όμως όπως απέδειξε το σύστημα του GoalControl, η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή με αποτέλεσμα ο Βραζιλιάνος διαιτητής Sandro Ricci να κατακυρώσει το γκολ στη Γαλλική ομάδα.

Το GoalControl, αποτελεί ένα σύστημα από 14 κάμερες υψηλής ταχύτητας, με ένα σετ των 7 καμερών να εστιάζει σε κάθε τέρμα. Η θέση της μπάλας καταγράφεται συνεχώς αυτόματα σε τρισδιάστατη απεικόνιση ενημερώνοντας μέσω ειδικού ρολογιού και σε ένα δευτερόλεπτο τους διαιτητές για το αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή.

Ήδη από τον Ιούλιο του 2012, η FIFA είχε ξεκινήσει τις δοκιμές αντίστοιχων τεχνολογιών όπως το Hawk-Eye και το GoalRef το οποίο χρησιμοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2012 στο World Cup Club που διεξήχθη στην Ιαπωνία.

By