Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020

Hμέρα πένθους σήμερα στη χώρα για τα θύματα από τις πλημμύρες

Μέχρι τώρα έχει επιβεβαιωθεί ότι στη Σερβική Δημοκρατία έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό 17 άνθρωποι και τα τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον επτά θάνατοι

Balkans Floods

Ημέρα πένθους στη μνήμη των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές πλημμύρες είναι η σημερινή στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, με απόφαση των κυβερνήσεων των δύο οντοτήτων.

Μέχρι τώρα έχει επιβεβαιωθεί ότι στη Σερβική Δημοκρατία έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό 17 άνθρωποι και τα τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον επτά θάνατοι.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές στο βόρειο τμήμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στην Μποσάνσκα Ποσάβινα και στη Σεμπέριγια, παρ” ότι σταδιακά υποχωρεί η στάθμη των υδάτων του ποταμού Σάβα.

Καθ” όλη τη διάρκεια της νύχτας, συνεργεία διάσωσης προσπαθούσαν να διαφυλάξουν τα αναχώματα που προστατεύουν τις πόλεις Όρασιε, Μπιέλινα και Μπρτσκο που τις προηγούμενες μέρες είχαν μετατραπεί σε λίμνες.Τα νερά κατέκλυσαν χθες την ευρύτερη περιοχή του Μπόσανσκι Σάματς και το δήμο Ότζακ.

Η στάθμη των ποταμών μειώνεται, αλλά τα προβλήματα παραμένουν καθώς τα νερά στις πλημμυρισμένες περιοχές αποσύρονται με πολύ αργό ρυθμό.

Στην περιοχή Μπόσανσκα Ποσαβίνα πρόσθετος είναι ο κίνδυνος από τη μετακίνηση ναρκοπεδίων από τα ορμητικά νερά, προειδοποίησε το Κέντρο Αποναρκοθέτησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια, από τις πολυήμερες πλημμύρες στη χώρα επλήγησαν πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι, καταστράφηκαν περίπου 100.000 σπίτια και κτίρια, 230 σχολεία και εγκαταστάσεις ιδρυμάτων υγείας.Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές αναμένονται σε δύο έως τρεις μέρες.

Εν τω μεταξύ, η Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαράγεβο συγκρότησε ομάδα διαχείρισης κρίσης και ενεργοποίησε την υπηρεσία του, που λειτουργεί υπό την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, επειδή οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές είναι αντιμέτωποι με μολυσματικές ασθένειες.

Στην ομάδα της Κτηνιατρικής Σχολής συμμετέχουν παθολόγοι, μικροβιολόγοι, λοιμωξιολόγοι, επιδημιολόγοι οι οποίοι θα μεταβούν στις πληγείσες περιοχές, θα επικοινωνήσουν με τα τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα επιτελεία πολιτικής προστασίας, θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες και θα προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα.

Ο κοσμήτορας της Κτηνιατρικής Σχολής, Νιχάντ Φέιζιτς διευκρίνισε ότι τα πρώτα μέτρα αφορούν την απομάκρυνση των ζώων που πνίγηκαν στις πλημμύρες.

Διάφορες ασθένειες απειλούν τον πληθυσμό και τα ζώα, όπως ο άνθρακας, η λεπτοσπείρωση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, είπε ο κ. Φέιζιτς, τονίζοντας ότι η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί τις ασθένειες που μεταφέρονται από έντομα, μεταξύ άλλων και του ιού του Δυτικού Νείλου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By