Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

H… κατανόηση του Λαβρόφ

Τι είπαν ο Σαμαράς με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών – Μείωση της τιμής του φυσικού αερίου ζήτησε ο πρωθυπουργός

lavrof samaras2

Την κατανόηση του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες εξέφρασε ο Σεργκέι Λαβρόφ στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα.

Οι δύο άνδρες είχαν διάλογο παρουσία των δημοσιογράφων. Ο κ.Λαβρόφ είπε στον κ.Σαμαρά: «Κατανοούμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης σας να ξεπεράσει ορισμένες δυσκολίες στην οικονομία. Σημειώνουμε την πρόοδο και θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες σας με όποιο τρόπο μπορούμε, με ηθικό τρόπο, αλλά επίσης και με την προώθηση της εμπορικής και οικονομικής μας συνεργασίας.»

Ξεχωριστή μνεία έκανε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα και τόνισε ότι εφέτος θα φτάσει το ένα εκατομμύριο, ενώ δήλωσε ότι με χαρά θα καλωσορίσει περισσότερους Έλληνες τουρίστες στη Ρωσία.

Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του τόνισε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα του τουρισμού, διότι όπως είπε: «Πιστέψτε με είναι πολύ σημαντικό να πέφτει συνάλλαγμα σαν βροχή σε μία αφυδατωμένη οικονομία».

Μείωση της τιμής του φυσικού αερίου

Επιπλέον, κατά την συνάντηση ο κ. Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, έτσι ώστε να βοηθηθεί και η ανάπτυξη στη χώρα, ενώ επισήμανε πως τα γειτονικά με την Ελλάδα κράτη ήδη πληρώνουν πολύ λιγότερα από εμάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαβρόφ έδειξε κατανόηση στο θέμα, ανέφερε όμως πως η οριστική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την ίδια την Gazprom.

Κατά τα άλλα ο κ. Λαβρόφ ανέφερε στον έλληνα πρωθυπουργό πως η Ρωσία καταγράφει την πρόοδο που υπάρχει στην Ελλάδα και συμπλήρωσε πως θα υπάρξει στήριξη των προσπαθειών τόσο ηθικά όσο και πρακτικά.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται και το θέμα της ΔΕΠΑ. Η ρωσική θέση είναι ότι για να επανέλθει η Gazprom σε νέο διαγωνισμό για την εταιρεία θα πρέπει να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού και η στάση της ΕΕ να γίνει πιο σαφής.

Ωστόσο, οι όροι που θέτει η ρωσική πλευρά δεν θεωρείται πιθανό να γίνουν δεκτοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By