Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

H Apple, η Mastercard και η «προδοσία» της Goldman Sachs

Οι τραπεζίτες στις Η.Π.Α. μάλλον δεν κοιμήθηκαν καλά εχθές το βράδυ, ενώ σίγουρα θα έχουν αρχίσει οι παρασκηνιακές επαφές με την Mastercard και την Goldman Sachs η οποία «κοιμήθηκε με τον εχθρό» μπαίνοντας ακόμα πιο δυναμικά στην λιανική τραπεζική και ειδικά στη ψηφιακή.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι τράπεζες δεν φοβούνται τόσο τις Fintechs όσο τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες οι οποίες «το έχουν» όσο δεν πάει με τo «High Tech» και έχουν άμεση πρόσβαση σε εκατομμύρια υποψήφιους πελάτες σε όλο τον κόσμο. Αυτό για παράδειγμα κάνει η Amazon στην διανομή φαρμάκων και πλέον και η Apple μια και τέλειωσε η δοκιμαστική περίοδος και μέσα στο καλοκαίρι τα εκατομμύρια κατόχων iPhone στις Η.Π.Α. θα έχουν άμεση πρόσβαση στη πρώτη FInTech πιστωτική κάρτα με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά!

Μια και πρόκειται για πιστωτική κάρτα δεν φτάνει η άδεια διαχείρισης ψηφιακού χρήματος που συναντάμε στις χρεωστικές κάρτες, χρειάζεται μια τράπεζα να τις εκδίδει για να μπορεί να παρέχει και τον αναγκαίο δανεισμό. H Goldman Sachs τα τελευταία χρόνια μετασχηματίζεται ψηφιακά ραγδαία και δίνει μεγάλο βάρος στην λιανική τραπεζική έτσι ώστε να αντισταθμίσει τις μεγάλες απώλειες που είχε από τα χρόνια της κρίσης.
Εδώ και περίπου ένα έτος υπήρχαν πληροφορίες για την επερχόμενη συνεργασία της μεγάλης τράπεζας με την Apple κάτι που επιβεβαιώθηκε χθες στην μεγάλη εκδήλωσης στο Steve Jobs Theater.

H Apple Card είναι μια virtual αλλά και φυσική κάρτα, φτιαγμένη από τιτάνιο μάλιστα, χωρίς κανένα στοιχείο πελάτη πάνω της μια και ενσωματώνει μερικές πρωτοποριακές τεχνολογίες ασφαλείας, με τα στοιχεία αυτά να τα αντλούν τα ενδιαφερόμενα μέρη από το iPhone.

Εφόσον υπάρχει η υπηρεσία Apple Pay σε μια αγορά στην ουσία δεν χρειάζεται η φυσική κάρτα μια και η Apple Card «ζει» μέσα στο ψηφιακό πορτοφόλι του iOS. Μια και αναφερθήκαμε στο Apple Pay, η πλατφόρμα πληρωμών της Apple υποστηρίζεται από το 80% των λιανεμπόρων στις Η.Π.Α. και μέχρι το τέλος του 2019 θα καλύπτει 40 χώρες και μάλλον και την Ελλάδα.

Η Apple Card έχει από τα χαμηλότερα επιτόκια της αγοράς, δεν έχει οποιοδήποτε κρυφό κόστος και προμήθειες, ούτε τόκους καθυστερήσεων πληρωμών, με την εφαρμογή της να είναι στα πρότυπα των αντίστοιχων Fintechs μια και προσφέρει άμεση πληροφόρηση για τις χρεώσεις της κάρτας, (καμία σχέση με το δυσανάγνωστο έντυπο λογαριασμό), αλλά και προγραμματισμό και συμβουλευτική πληρωμών έτσι ώστε ο χρήστης να κάνει τις συμφερότερες για αυτόν επιλογές. Ακόμα και αν ο πελάτης δεν μπορεί να καλύψει μια ή περισσότερες πληρωμές θα προσφέρεται άμεσος δανεισμός με επίσης χαμηλό επιτόκιο, πάντα μέσω του iPhone.

Θα υπάρχει ειδική έκδοση της Siri για την άμεση εξυπηρέτηση των πελατών ενώ η Apple προσφέρει και ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών cash-back, 1-3% του ποσού χρέωσης ανάλογα τον τρόπο και το μέρος που γίνονται οι συναλλαγές. Το ποσό αυτό θα κατατίθεται άμεσα στην χρεωστική κάρτα της Apple και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως από τον πελάτη.

Τέλος, ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό ασφαλείας είναι ότι κάθε συναλλαγή θα θωρακίζεται με ένα μοναδικό κωδικό επιβεβαίωσης ο οποίος φυσικά συνδυάζεται με το Face και Touch ID, για αυτό το λόγο δεν θα υπάρχει αριθμός, όνομα και αριθμός ασφαλείας πάνω στην φυσική κάρτα. Apple και Goldman Sachs πρωτοπορούν σε αυτόν τον τομέα μια πρόκειται για μια από τις πρώτες υβριδικές λύσεις πιστοποίησης χρηστών και συναλλαγών, ειδικά φτιαγμένη για προστασία συναλλαγών online, με την Mastercard να προσφέρει ένα παρόμοιο σύστημα με κωδικό που στέλνεται στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη.

By