Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

H δύσκολη εξίσωση του νέου ΕΝΦΙΑ – Τα δύο σενάρια στο τραπέζι

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσoνται οι προαναγγελθείσες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ το 2018 που συνδέονται κυρίως με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Τον Μάιο πρέπει να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και η κυβέρνηση θα κληθεί αργά ή γρήγροα να αποφασίσει ποιοι… θα πληρώσουν το «μάρμαρο».

Όπως ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», η συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας προβλέπει την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές και αυτή η εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις λαϊκές περιοχές και τη μείωση των τιμών στις ακριβές περιοχές, όπως η Βούλα, η Εκάλη και το Ψυχικό.

Εν τω μεταξύ, απογοηγτευτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν τις αγοραπωλησίες διαμερισμάτων και μονοκατοικιών που έλαβαν χώρα το 2017. Σύμφωνα με τα υπάρχονται στοιχεία αυτές ανήλθαν μόλις σε… 15.000, κάτι που προφανώς δεν ευνοεί τη διαδικασία της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αναθέσει σε ιδιώτες την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καθώς οι προσπάθειες που έγιναν από τις επιτροπές δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η όλη διαδικασία προσαρμογής αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών σε περιοχές όπως -παραδείγματος χάριν- η Δραπετσώνα ή το Κερατσίνι και σε μείωσεις σε άλλες περιοχές που θεωρούνται ακριβές. Με λίγα λόγια, εάν παραμείνουν ως έχουν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές όπως η Δραπετσώνα θα πληρώσουν αυξημένο φόρο έως και 30%, ενώ, από την άλλη, θα συρρικνωθεί ο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες στις περιοχές όπου θα γίνουν μειώσεις.

Έτσι, με βάση τα παραπάνω αλλά και τα σενάρια που είδαν την τελευταία περίοδο το φως της δημοσιότητας, οι επιλογές που έχει η κυβέρνηση είναι δύο:

1. Η αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, προκειμένου να εισπραχθεί το απαιτούμενο ποσό και συγκεκριμένα 2,65 δισ. ευρώ σε όσους διαθέτουν μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δηλαδή, να κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους συγκριτικά με αυτά που πληρώνουν σήμερα.

2. Nα επιβληθεί ο φόρος σε περισσότερα ακίνητα προκειμένου να εισπραχθεί το ίδιο ποσό. Σημειώνεται ότι μόνο τα αγροτεμάχια εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ και αυτά όχι από τον κύριο φόρο αλλά από τον συμπληρωματικό. Αν και η συμφωνία με τους δανειστές προέβλεπε την ένταξη στον συμπληρωματικό φόρο (αθροίζεται και φορολογείται η ακίνητη περιουσία των ιδιοκτητών εφόσον αυτή ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ) των αγροτεμαχίων, εξαιρέθηκαν εξαιτίας της αδυναμίας της εφορίας να υπολογίσει την αξία τους. Όπως είναι όμως προσφανές, μια τέτοια επιλογή θα έχει επίσης μεγάλο πολιτικό κόστος και μάλιστα στα μια σε μια ομάδα όπως οι αγρότες.

Tα παραπάνω ωστόσο θα γίνουν μόνο για το… 2018, καθώς η διαδικασία των ειδικών εκτιμητών θα ακολουθηθεί μόνο μια φορά ενώ από το 2019 θα ισχύσει –υποτίθεται- το σύστημα των ειδικών επιτροπών που ονειρεύεται και προαναγγέλει εδώ και μήνες το υπουργείο Οικονομικών. Είναι προφανές λοιπόν ότι εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές δεν θα υπάρξει το 2018. Θα υπάρξουν νέες τιμές προϊόν της εργασίας των εκτιμητών οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα είναι προσαρμοσμένες στις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας. Η κατάρρευση των αντικειμενικών αξιών δεν συμφέρει κανέναν. Ούτε το υπουργείο Οικονομικών που αν μειώσει πολύ τις αξίες θα χρειαστεί να αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ούτε τις τράπεζες οι οποίες δεν θέλουν να μειωθούν οι εγγυήσεις για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει.

By