Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2019

Η Αυστρία καταγγέλλει: Οι Γερμανοί επαναπροωθούν εκατοντάδες μετανάστες

«Οι Γερμανοί πολιτικοί μοιάζουν να αποφάσισαν να δράσουν με περισσότερη σκληρότητα. Το δύσκολο (για εμάς) είναι να δώσουμε εξηγήσεις όταν ένας μετανάστης ρωτάει: «Γιατί δεν μπορώ να συνεχίσω το ταξίδι μου όπως έκανε ένας φίλος μου την περασμένη εβδομάδα;»»

prosfyges - ouggaria1

Οι αρχές της Γερμανίας αρνούνται σε όλο και περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες την είσοδο στη χώρα στα νότια σύνορά της, επαναπροωθώντας εκατοντάδες πίσω στην Αυστρία καθημερινά από τις αρχές του μήνα, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία στη Βιέννη.

Oι επιθέσεις εναντίον γυναικών στην Κολονία και άλλες γερμανικές πόλεις, για τις οποίες υποβλήθηκαν εκατοντάδες μηνύσεις και η αστυνομία θεωρεί ότι για πολλές από αυτές ευθύνονται σε αιτούντες άσυλο, ήταν ένα στοιχείο που κλιμάκωσε την πίεση που δέχεται η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία σκληραίνει τη ρητορική της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών καθημερινά.

Πολλοί από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στους οποίους δεν επιτρέπεται η είσοδος είτε δεν έχουν έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα ή αρνούνται να υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου στη Γερμανία, λέγοντας ότι θέλουν να μεταβούν σε άλλες χώρες, όπως η Σουηδία, διευκρίνισε μια εκπρόσωπος της αστυνομίας του ομόσπονδου κρατιδίου της Άνω Αυστρίας.

Η Αυστρία είναι η χώρα που αποτελεί τον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού προς τη Γερμανία μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού, την οποία πήραν το 2015 εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούν να σωθούν από τις ένοπλες συρράξεις στη Μέση Ανατολή ή το Αφγανιστάν.

«Από την Πρωτοχρονιά είναι περίπου 200 την ημέρα, και ο αριθμός βαίνει αυξανόμενος», είπε μια εκπρόσωπος της αστυνομίας αναφερόμενη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες τους οποίους οι γερμανικές αρχές επαναπροωθούν.

«Οι Γερμανοί πολιτικοί μοιάζουν να αποφάσισαν να δράσουν με περισσότερη σκληρότητα. Το δύσκολο (για εμάς) είναι να δώσουμε εξηγήσεις όταν ένας μετανάστης ρωτάει: «Γιατί δεν μπορώ να συνεχίσω το ταξίδι μου όπως έκανε ένας φίλος μου την περασμένη εβδομάδα;»», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Μια εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μονάχου είπε από την πλευρά της πως η Γερμανία επαναπροωθεί περίπου 100 μετανάστες την ημέρα κρίνοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά δεν επιβεβαίωσε ότι το τελευταίο διάστημα ο αριθμός τους αυξάνεται. «Εφαρμόζουμε τους ισχύοντες νομικούς κανόνες. Δεν έχουν αλλάξει», είπε η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αυστριακής αστυνομίας εάν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου στην Αυστρία, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τους επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο για παράνομη διέλευση των συνόρων. Μόλις καταβληθεί το πρόστιμο είναι ελεύθεροι να προσπαθήσουν ξανά να περάσουν στο έδαφος της Γερμανίας, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που επαναπροωθούνται από τη Γερμανία στην Αυστρία δεν είναι Σύροι —που έχουν υψηλές πιθανότητες να τους χορηγηθεί άσυλο στο γερμανικό έδαφος— αλλά Αφγανοί, Ιρανοί, Ιρακινοί και Μαροκινοί, είπε ένας άλλος εκπρόσωπος της αστυνομίας του ομόσπονδου κρατιδίου της Άνω Αυστρίας.

Πέρα από τη Γερμανία, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες προτιμούν χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, όπως η Σουηδία και η Ολλανδία, για να μετεγκατασταθούν.

«Δεν μας έχει δοθεί καμιά εξήγηση γιατί το κάνουν αυτό», είπε ο εκπρόσωπος της αυστριακής αστυνομίας αναφερόμενος στις εκατοντάδες επαναπροωθήσεις.

Από τη δική της πλευρά η Αυστρία επαναπροώθησε τον Δεκέμβριο εκατοντάδες μετανάστες στη γειτονική Σλοβενία διότι έδωσαν ψευδή στοιχεία για την εθνικότητά τους, σε μια προσπάθεια κατά τα φαινόμενα να βελτιώσουν τις πιθανότητες να τους χορηγηθεί άσυλο, σύμφωνα με τις αρχές στη Βιέννη.

By