Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα για το Brexit

Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Βρετανία μπορεί ελεύθερα να ανακαλέσει μονομερώς το Brexit.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Βρετανία μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς την κοινοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί ελεύθερα να ανακαλέσει μονομερώς τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνεται στην απόφαση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Είχε προηγηθεί πριν λίγες ημέρες η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του δικαστηρίου, που σημείωνε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ακυρώσει το Brexit, χωρίς να ζητήσει άδεια από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Μία ομάδα Σκωτσέζων βουλευτών αναζητούσε νομική λύση στο εάν και κατά πόσο το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου υπό το Άρθρο 50 για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε μονομερώς να ανακληθεί, πριν τη διορία για την έξοδο από το μπλοκ (29 Μαρτίου 2019).

Το Άρθρο 50 επιτρέπει σε μία χώρα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία που τη βγάζει εκτός της πολιτικής και οικονομικής ένωσης. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι το επικαλέστηκε τον Μάρτιο του 2017.

Ο νομικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εξέδωσε την προηγούμενη Τρίτη μία μη δεσμευτική γνώμη υπέρ της μονομερούς ακύρωσης του Αρθρου 50.

Μία πρώτη αντίδραση στο άκουσμα της είδησης, έρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ, σημειώνει ότι «δεν θέλουμε να μείνουμε στην ΕΕ. Θα φύγουμε στις 29 Μαρτίου». Προσθέτει ότι «μπορούμε να βελτιώσουμε τη συμφωνία αποχώρησης».

Κρίσιμο εικοσιτετράωρο

Ένα εικοσιτετράωρο πριν την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων της Συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας και της διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η πρωθυπουργός θα μεταθέσει την ψηφοφορία για μετά το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συνέντευξή της στη Sunday Mail, η Τερέζα Μέι προειδοποίησε ότι τυχόν απόρριψη της Συμφωνίας και της Πολιτικής Διακήρυξης οδηγεί τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά, σε μη Brexit ή σε άτακτη αποχώρηση. «Δυστυχώς έχουμε μια άφρονα αντιπολίτευση που το μόνο που επιδιώκει είναι οι εκλογές και αδιαφορεί για το μέλλον της χώρας. Οι βουλευτές οφείλουν να επιτελέσουν το πατριωτικό τους καθήκον και να ψηφίσουν τη Συμφωνία, την μόνη που υπάρχει στο τραπέζι και εγγυάται την ασφάλεια της χώρας και το αδιατάρακτο μέλλον των πολιτών της», υποστηρίζει η βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Η ψηφοφορία στη Βουλή θα γίνει»

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ διέψευσε δημοσιογραφικές πληροφορίες των Synday Times που φέρουν την πρωθυπουργό να αναβάλει την ψηφοφορία στη Βουλή, προκειμένου να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του επίμαχου άρθρου της Συμφωνίας που αφορά στο συνοριακό καθεστώς στη Βόρειο Ιρλανδία, θέμα που έχει βαθειά διχάσει όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ισχύ του πολυσυζητημένου και αμφιλεγόμενου Backstop, που δεν προβλέπεται από τη Συμφωνία, θεωρείται βέβαιο ότι θα άλλαζε τη γνώμη πολλών βουλευτών των κυβερνητικών εδράνων.

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση και προσωπικά η Τερέζα Μέι, βρίσκονται μπροστά στην κρισιμότερη φάση για τη χώρα και την πολιτική τους επιβίωση. Οι επόμενες 24 ώρες θα είναι αποφασιστικές, πρωτίστως για τη Βρετανία αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα άτακτο Brexit δεν συμφέρει καμιά από τις δύο πλευρές.

Δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit ζητά ο Κόρμπιν

Η παραμονή (στην ΕΕ) θα έπρεπε να είναι στο ψηφοδέλτιο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Επανέλαβε ότι παραμένει αποφασισμένος να προωθήσει πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, την επόμενη εβδομάδα, είτε προχωρήσει στην ψηφοφορία της Τρίτης για το Brexit είτε όχι, ακόμη και εάν καταψηφιστεί από τους βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων.

Υποστήριξε ότι δεν πιστεύει πως η συμφωνία αποχώρησης της Τερέζα Μέι θα εγκριθεί, χαρακτηρίζοντάς την «γελοία» και λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να δουλέψει, όλοι το ξέρουν αυτό».

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, ο κ.Κόρμπιν δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα έπρεπε να υπάρχει η επιλογή «Remain» (παραμένω), διευκρινίζοντας ότι ένα ακόμη δημοψήφισμα θα έπρεπε να είναι «ποιοτικά διαφορετικό από το προηγούμενο» και ότι θα έπρεπε να «υπάρχει δυνατότητα επιλογής για το τι προσφέρεται» σε σχέση με τη συμφωνία του Brexit.

Πρόσθεσε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί, και ταυτόχρονα να σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έγινε το Ιούνιο του 2016.

Το κόμμα των Συντηρητικών αντέδρασε άμεσα στα σχόλια του Τζ.Κόρμπιν, υποστηρίζοντας ότι ένα ακόμη δημοψήφισμα θα γυρνούσε τη χώρα πίσω στο σημείο μηδέν.

By