Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει τις επώδυνες λύσεις»

Οι ιδιωτικοποιήσεις θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια

ellada-europi

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με δηλώσεις του στο Reuters, τονίζουν ότι η Ελλάδα θα διαλέξει η ίδια τις μεταρρυθμίσεις που θα στείλει στους δανειστές της για να κερδίσει την εκταμίευση των δόσεων, αλλά θα δυσκολευτεί να αποφύγει τις ιδιωτικοποιήσεις και την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού λόγω του δημοσιονομικού τους αντίκτυπου.

«Η τελευταία κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε τις προαπαιτούμενες δράσεις για την τελική δόση. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, οι προαπαιτούμενες δράσεις είναι ίδιες. Αλλά τα μέτρα μπορούν να αλλάξουν αν δεν διακινδυνεύουν την βιωσιμότητα του χρέους» σημείωσε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Πρέπει να πείσουν τους θεσμούς ότι ορισμένα από τα προηγούμενα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί δεν θα εφαρμοστούν, θα εγκαταλειφθούν ή θα αντικατασταθούν από άλλα, τόνισε άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Αν οι πιστωτές συμφωνήσουν ότι τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση θα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο αντίστοιχο με τα προηγούμενα μέτρα, τότε θα λάβει το πράσινο φως από τους δανειστές. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν είναι μια μακρά λίστα στην οποία είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι ιδιωτικοποιήσεις θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ελληνική κυβέρνηση, γιατί αναμενόταν να προσφέρoυν 4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2015.

Ένα άλλο δύσκολο σημείο είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και την ανάγκη να συνδεθούν τα προνόμια με το μέγεθος των εισφορών.

Με βάση την συμφωνία των δανειστών με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, η Ελλάδα θα ψήφιζε νόμο για την συγχώνευση των συνταξιοδοτικών Ταμείων, ωστόσο η νέα κυβέρνηση αντιτίθεται στο ενδεχόμενο αυτό. Οι πιστωτές θέλουν επίσης να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Επίσης ζητούν νέο νόμο για την χρεοκοπία των εταιρειών και για τις μαζικές απολύσεις.

«Δεν βλέπω πως τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας θα μπουν σε τάξη αν δεν καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά τον φοροεισπρακτικό σύστημα» πρόσθεσε τρίτος αξιωματούχος. «Έχουν μια ή δύο εβδομάδες» προειδοποίησε άλλος αξιωματούχος.

By