Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η ελληνική κρίση ενίσχυσε τη Μέρκελ

Όπως καταδεικνύει η σχετική μέτρηση του ινστιτούτου Emnid, τα συντηρητικά κόμματα CDU/CSU εάν γίνονταν εκλογές την επόμενη εβδομάδα θα συγκέντρωναν το 43% των ψήφων

tsipras_merkel

 

Πολιτικά ενισχυμένοι βγήκαν από την ελληνική κρίση και τους χειρισμούς της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο ελληνικό ζήτημα οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση για την κυριακάτικη έκδοση της «Bild», αγγίζουν πλέον τα όρια της αυτοδυναμίας σε περίπτωση εκλογών.

Όπως καταδεικνύει η σχετική μέτρηση του ινστιτούτου Emnid, τα συντηρητικά κόμματα CDU/CSU εάν γίνονταν εκλογές την επόμενη εβδομάδα θα συγκέντρωναν το 43% των ψήφων, δηλαδή θα έπαιρναν ποσοστό ίσο με το συνολικό ποσοστό όλων των υπόλοιπων κομμάτων!

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που είναι ο κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ, θα κατάφερναν να πάρουν μόλις 24%, οι Πράσινοι 10% και η Αριστερά (Die Linke) 9%. Παράλληλα οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα έμεναν εκτός της Bundestag με 4% και 3% αντιστοίχως, καθώς το όριο είναι 5%.

Η δημοσκόπηση βγήκε μία μόλις ημέρα αφότου το περιοδικό «Spiegel» σε ρεπορτάζ του αναφέρει ότι η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κάνει τις καλοκαιρινές της διακοπές αυτές τις ημέρες, έχει αποφασίσει ότι θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα για τέταρτη θητεία και έχει ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζει την προεκλογική της εκστρατεία για το 2017.

Παρά ταύτα, με δηλώσεις του που βγήκαν σε προδημοσίευση από τη σημερινή «Bild», ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Πέτερ Αλτμάγιερ διέψευσε ότι έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από τη κ. Μέρκελ και υπογράμμισε ότι όλα αυτά είναι φημολογίες. Στο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, πάντως, αναφέρεται ότι η κ. Μέρκελ συναντήθηκε πρόσφατα με τον γενικό γραμματέα του CDU Πέτερ Τάουμπερ και τον γενικό διευθυντή του κόμματος Κλάους Σούλερ για το ποιος θα είναι υπεύθυνος για την προεκλογική εκστρατεία του 2017 και κατέληξαν ότι υπεύθυνο θα είναι το Ιδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ».

Επίσης σύμφωνα με το περιοδικό, σε συνάντησή της με τον Χορστ Ζεεχόφερ, τον αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών, συζητήθηκε ύστερα από εισήγηση του ίδιου ο εκλογικός στόχος της προεκλογικής εκστρατείας της Ενωσης να είναι η αυτοδυναμία.

Kυβερνά από το 2005

Η Άνγκελα Μέρκελ κυβερνά από το 2005 και έχει ακόμη μερικά χρόνια για να σπάσει το ρεκόρ του μακροβιότερου καγκελαρίου της σύγχρονης Γερμανίας το οποίο διατηρεί ο Χέλμουτ Κολ με 16 χρόνια στο αξίωμα. Επίσης σε περίπτωση που η δημοσκόπηση αποδειχθεί σωστή στις επόμενες εκλογές και το CDU/CSU καταφέρει να αποσπάσει αυτοδυναμία, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι συντηρητικοί της Γερμανίας θα κυβερνούν μόνοι τους από το 1961 και τη λήξη της τρίτης θητείας του Κόνραντ Αντενάουερ!

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η αυτοδυναμία θα έδινε τη δυνατότητα στους συντηρητικούς να κυβερνήσουν χωρίς να πρέπει να συμβιβάζονται σε θέματα όπως το συνταξιοδοτικό και ο κατώτατος μισθός.

Το κρίσιμο στοιχείο, που ήταν και αυτό που έφερε πάντως το κόμμα της Μέρκελ πιο κοντά στην αυτοδυναμία, ήταν, σύμφωνα με τον Τόρστεν Σνάιντερ Χας της Emnid που διεξήγαγε την έρευνα, ο τρόπος με τον οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος χειρίστηκε την ελληνική κρίση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα, η Μέρκελ παρουσιάστηκε στους Γερμανούς ως μια πολιτικός στην οποία μπορούν να βασιστούν στις δύσκολες καταστάσεις».

Πηγή: Έθνος