Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η επιστροφή του Kiku στις έντονες γευστικές λεπτομέρειες

Aν δεν γνώριζα τις δεξιότητες και το ταλέντο του μάγειρα, δεν θα μπορούσε κανείς να με πείσει να επισκεφτώ για δεύτερη φορά σε δύο μήνες το Kiku στο Κολωνάκι.

H πρώτη ήταν και η πρώτη ημέρα λειτουργίας για τη σεζόν.

Στη δεύτερη επίσκεψη που έκανα πρόσφατα στο Kiku, οι λεπτομέρειες ήταν όλες παρούσες. Σε κάθε πιάτο. Το μενού σαφώς πιο μαζεμένο από το περυσινό, με αρκετές όμως επιλογές.

Ο ενθουσιασμός χτύπησε κόκκινο από το πρώτο πιάτο. Σαλάτα με noodles φαγόπυρου, ελάχιστα ψημένο και πικάντικα μαριναρισμένο μοσχαρίσιο κρέας κομμένο τατάκι, πράσινα φύλλα σαλάτας και μία βινεγκρέτ με οξύτητα από το Θεό. Αν και το φαγόπυρο είναι εξαιρετικά δύσκολο στη διαχείριση, τα συγκεκριμένα noodles ήταν «ολοζώντανα», το κρέας τρυφερό και κάθε τσοπστικιά (εκ του πιρουνιά) γέμιζε το στόμα με γεύσεις και αρώματα από την Ασία.

Δοκίμασα τα dumplings με γαρίδα και καβούρι. Siu mai για την ακρίβεια. Φίνα, γευστικά υλικά τυλιγμένα απαλά σε ένα εξαιρετικά λεπτό, ημιδιάφανο και κολλώδες φύλλο. Είναι από αυτά τα πιάτα που είναι τόσο γευστικά, με τόσο έντονη την αίσθηση του ιωδίου της θάλασσας, που δεν χρειάζεται να τα ακουμπήσεις σε σος.

Οι γαρίδες τεμπούρα διατίθενται σε δύο διαφορετικά μεγέθη και γευστικά μοτίβα. Οι μικρές (rock shrimps) ήταν τραγανές και γευστικές. Θα ήθελα να τις τρώω κάθε μέρα στον καναπέ του σπιτιού μου. Συνοδεύονταν από πικάντικη μαγιονέζα με κίτρινη καυτερή περουβιανή πιπεριά (άγι αμαρίλο). Οι μεγάλες τεχνικά ήταν άψογες, με την τεμπούρα λευκή και αέρινη να τις περιδένει, αλλά όχι όσο γευστικές σαν πρώτη ύλη όσο ήταν οι μικρές. Να παραθέσω ότι οι σος και οι μαρμελάδες που συνόδευαν τα πιάτα ήταν πολύ υψηλού επιπέδου.

Τα πιάτα όμως που μου προκάλεσαν γευστικό ίλιγγο ήταν το ταρτάρ βασιλικού καβουριού και ο τατάκι μόσχου. Οι γευστικοί συνδυασμοί των υλικών, οι ισορροπίες, οι υφές και η διαχείριση αυτών των τόσο φίνων υλικών, είχε ως αποτέλεσμα μία από τις μεγαλύτερες γευστικές εκρήξεις του 2017!

Ο σεφ Μάνος Ευσταθίου -επαγγελματίας που εκτιμώ ιδιαίτερα- με αρκετή δουλειά έχει επιτύχει όλες γευστικές τις λεπτομέρειες που θα κρατήσουν ψηλά τον πήχη του ιστορικού εστιατορίου στο Κολωνάκι.

Το σούσι σταθερή αξία, με ισοζύγιο ρυζιού – πρωτεΐνης 20% και 80% αντίστοιχα. Πολύ καλύτερες είναι οι απλές επιλογές. Τα πιο σύνθετα -με περισσότερους συνδυασμούς υλικών- πιάτα δεν δίνουν τόσο καθαρή γεύση. Για παράδειγμα το νιγκίρι με τόνο και τρούφα είναι από τα κορυφαία του είδους τους.

Τα γλυκά ok, αλλά πολύ πιο χαμηλά από το γευστικό επίπεδο του υπόλοιπου μενού.

Kiku Kolonaki

Τηλέφωνο: (+30) 210 3647033

Διεύθυνση: Δημοκρίτου 12, Κολωνάκι, Αθήνα

Ιστοσελίδα:www.athenskiku.com

Ανοιχτά: καθημερινά, εκτός Κυριακής, βράδυ

Τιμή ανά άτομο (€)*: 40-50

Γιάννης Δεβετζόγου

ΠΗΓΗ: reader.gr

By