Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Ευρώπη «βλέπει» ευρώ ή Grexit στο δημοψήφισμα

Τι δηλώνουν οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες για το ελληνικό δημοψήφισμα

merkel_hollande_soults2

Το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ευρώ η έξοδος από την Ευρωζώνη σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ηγέτες, που τοποθετήθηκαν σήμερα επί του ελληνικού ζητήματος.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ιταλός πρωθυπουργός αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φαίνεται όλοι να συμφωνούν ότι οι Έλληνες θα επιλέξουν για το μέλλον της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέρκελ: Αν ψηφίσουν «όχι» δεν υπάρχει συνέχεια στις διαπραγματεύσεις

Πρώτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ , με έναν έμμεσο υπαινιγμό, υποστήριξε σήμερα  ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε Grexit, στέλνοντας μάλιστα το μήνυμα ότι «η Ευρώπη είναι πλέον σε θέση να αντεπεξέλθει πολύ καλύτερα» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αν και η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε πως τόσο η ίδια, όσοι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να επηρεάσουν τον ελληνικό λαό ή να τον πιέσουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, ωστόσο, τόνισε με έμφαση πως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες τις συνέπειες που θα είχε ένα «όχι» στο δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής.

«Εμείς μπορούμε να πούμε τι νομίζουμε αλλά δεν θέλουμε να υπάρξει υποψία ότι θα υπάρξει κάποια πίεση προς τον ελληνικό λαό», είπε και πρόσθεσε:  «Οι Έλληνες είναι περήφανος λαός, κανείς δεν θέλει να επηρεάσει τους πολίτες, αλλά θα πρέπει να ξέρει και τις συνέπειες».

Η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε ακόμη ότι ενδεχόμενη αποτυχία του κοινού νομίσματος, θα σημάνει και αποτυχία της Ευρώπης, προσθέτοντας πως ο λόγος που η Ευρώπη «ζει» είναι επειδή έχει μάθει να πορεύεται με συμβιβασμούς. «Αν χάσουμε την ικανότητά μας να καταλήγουμε σε συμβιβασμούς, τότε η ήπειρος θα χαθεί» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η Ευρώπη θα λειτουργήσει μόνο αν υπάρχει διάθεση συμβιβασμού.

Γιούνκερ: Το «όχι» σημαίνει πως οι Έλληνες λένε «όχι» στην Ευρώπη

Ένα συναισθηματικά φορτισμένο μήνυμα για την Ελλάδα έστειλε σήμερα, όμως, και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό τον προειδοποίησε πως ένα «όχι» στο δημοψήφισμα θα ήταν καταστροφικό για την χώρα.

Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε τους πολίτες της Ελλάδας να πουν «ναι» την Κυριακή, όποιο κι αν είναι το ερώτημα που μπορεί να αλλάξει, και την ελληνική κυβέρνηση να πει στο λαό την αλήθεια.
«Δεν πρέπει να αυτοκτονήσετε επειδή φοβάστε να πεθάνετε», είπε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό και επεσήμανε ότι η συμπεριφορά της Αθήνας είναι ανάξια του μεγάλου ελληνικού έθνους, είπε.

Μάλιστα, εξέφρασε το προσωπικό του «παράπονο» για την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και τόνισε πως αισθάνεται προδομένος με την στάση της, αφιερώνοντας μεγάλο τμήμα της ομιλίας του για να εξηγήσει την προσπάθεια που έγινε.

Σουλτς: Το δημοψήφισμα δεν είναι μόνο για το πρόγραμμα, αλλά και για την παραμονή στο ευρώ

Το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει την Τρίτη το βράδυ και το δημοψήφισμα την Κυριακή. Πρέπει να βρεθούν τρόποι για να καλυφθεί αυτό το κενό, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς η ψήφος της Κυριακής δεν είναι μόνο για το πρόγραμμα αλλά για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Η απόφαση για το ελληνικό δημοψήφισμα μας αφορά όλους στην Ε.Ε. υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς μιλώντας μετά τη συνεδρίαση με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του ΕΚ και με τον πρόεδρο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Σουλτς δήλωσε πως ενδέχεται να επισκεφθεί την Αθήνα μέσα στην εβδομάδα για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

«Είπα στον Αλέξη Τσίπρα, σε τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα, να λάβει υπόψη του πως το δημοψήφισμα είναι ένα δημοκρατικός τρόπος για να λάβει κάποιος αποφάσεις αλλά το αποτέλεσμα μας αφορά όλους. Θα παλέψω και θα τρέξω για να πείσω τους Έλληνες να παραμείνουν στην Ε.Ε και στην Ευρωζώνη» δήλωσε ο κ. Σουλτς.

Ρέντσι: Το δημοψήφισμα είναι για ευρώ ή δραχμή

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι προστέθηκε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους που καλούν τον ελληνικό λαό να ψηφίσει προσεκτικά στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Μάλιστα, με ανάρτησή του στο Twitter ξεκαθάρισε πως το δημοψήφισμα είναι για ευρώ ή δραχμή, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αυτή είναι η επιλογή».

«Το ζήτημα είναι: Το ελληνικό δημοψήφισμα δε θα είναι ένα ντέρμπι της Ευρωπαικής Επιτροπής κατά του Τσίπρα, αλλά του ευρώ εναντίον της δραχμής. Αυτή είναι η επιλογή», έγραψε ο κ. Ρέντσι.

Ντάισελμπλουμ: Η πόρτα μας παραμένει ανοιχτή για διαπραγματεύσεις

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε νέα τοποθέτηση του για την Ελλάδα ξεκαθαρίζει πως π πόρτα παραμένει ανοικτή για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ακόμη και μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με τους πιστωτές.

Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ τόνισε πως υπάρχει ακόμη η πιθανότητα επανέναρξης των συζητήσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών και απηύθυνε έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση
να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ελληνική κυβέρνηση και υπογράμμισε πως οι Έλληνες πρέπει να διαλέξουν την πορεία τους.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα είναι αυτή που κινδυνεύει από τη λήξη προγράμματος

Καθησυχαστικός ως προς τις επιπτώσεις ενός Grexit στην Ευρωζώνη εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς όπως μεταδίδει  η Wall Street Journal, εκτίμησε ότι το τραπεζικό της σύστημα είναι σήμερα πιο ισχυρά απ’ ό,τι ήταν πριν από μερικά χρόνια.

«Ο αντίκτυπος σε άλλες χώρες είναι περιορισμένος«, αναφέρει σε επιστολή του προς Γερμανούς βουλευτές με σημερινή ημερομηνία, σύμφωνα με την εφημερίδα. «Η Ευρωζώνη βρίσκεται πλέον σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ΄ό,τι ήταν πριν από μερικά χρόνια».

Ο Σόιμπλε σημειώνει εξάλλου ότι η Ευρώπη έχει σήμερα «ένα πολύ πιο ισχυρό τραπεζικό σύστημα απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια» καθώς η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών έχει ενισχυθεί και μετά τη δημιουργία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.

Ως αποτέλεσμα, η λήξη του ελληνικού προγράμματος την Τρίτη «θα έχει κυρίως αντίκτυπο στην Ελλάδα», σημείωσε.

«Είναι πλέον καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης να βρει γρήγορα έναν τρόπο για να διασφαλίσει ένα ασφαλές μέλλον για την Ελλάδα», αναφέρει. «Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός θα παραμείνουν ένα σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής οικογένειας«.

By