Τετάρτη, 20 Μαρτίου, 2019

Η Exxon Mobil αναζητά μακροχρόνιες συνεργασίες εκτός ΗΠΑ

Μακροχρόνιες συνεργασίες για εξαγωγές αναζητά η Exxon Mobil καθώς η εταιρεία θέλει να επεκταθεί στις διεθνείς αγορές και για το λόγο αυτό «φλερτάρει» με διυλιστήρια του εξωτερικού, όπως αναφέρουν γνώστες της κατάστασης.

Η επιχείρηση έχει πλησιάσει διάφορους «κολοσσούς» του κλάδου για να συζητήσει το ενδεχόμενο εξαγωγών για το ελαφρύ αργό (sweet crude) το οποίο προέρχεται από τη λεκάνη Permian στο Τέξας, μια περιοχή όπου η εταιρεία έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις. Όπως αναφέρει σχετική πηγή, Φυσικά οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη ούτε οι όγκοι, ούτε οι χρόνοι αλλά ούτε και οι τιμές.

Ωστόσο, για τα αμερικανικά δεδομένα τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια τα οποία αφορούν σε διάστημα έξι μηνών και μπορεί να είναι ακόμη και πολυετή θεωρούνται κάτι σπάνιο, ειδικά αν ληφθεί υπ” όψιν ότι υπήρχε περιορισμός στις εξαγωγές εδώ και δεκαετίες, ένας περιορισμός ο οποίος ήρθη το 2015.

Στο πλαίσιο αυτό ο πετρελαϊκός όμιλος Irving, αναζητά να αντλήσει πλεονέκτημα από το εκτενές διεθνές δίκτυο που διαθέτει στο κομμάτι της παραγωγής και της διύλισης. Τους τελευταίους μήνες, η εταιρεία έχει προσλάβει traders και αναλυτές για να διευρύνει τις δραστηριότητές της πέραν από την πώληση του αργού που παράγει (και όλων των προϊόντων διύλισης).

Η κίνηση της Exxon να διασφαλίσει τους εν δυνάμει πελάτες της έρχεται σε μια στιγμή όπου οι αγοραστές από την Κίνα όπως είναι η Sinopec έχουν επιβραδύνει τις αγορές τους από τις ΗΠΑ λόγω του εμπορικού πολέμου.

Στις αρχές του έτους, η εταιρεία είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να τριπλασιάσει την παραγωγή της μέχρι το 2025 ενώ σύμφωνα με πηγές η εταιρεία έχει διπλασιάσει τις ποσότητες που εξάγει σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

By