Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Ιταλία επιστρέφει εκατοντάδες κλεμμένα αρχαία στην Κίνα

Πάνω από 800 αρχαία βάζα και γλυπτά βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς την Κίνα, καθώς η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει αυτά τα αντικείμενα, που αποκτήθηκαν παράνομα.

Τα συγκεκριμένα αντικείμενα διαπιστώθηκε ότι μοιάζουν με κάποια άλλα που βρέθηκαν σε ανασκαφές στις περιοχές Γκανσού, Κινγκάι και Σιτσουάν. Μερικά ανήκουν στη Νεολιθική περίοδο, ενώ τα νεότερα είναι της Δυναστείας των Μινγκ (907 – 1664), σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή από το Ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού.

Οι Ιταλικές Αρχές δεν έχουν εξηγήσει ακόμα πώς ακριβώς τα συγκεκριμένα αντικείμενα κατέληξαν στην Ιταλία, αν και η ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι είναι «παράνομης προέλευσης».

Τον περασμένο Νοέμβριο, ένα δικαστήριο στο Μιλάνο διέταξε να επιστραφούν τα αντικείμενα στην Κίνα, αν και η ανακοίνωση φαίνεται ότι σχεδιάστηκε να συμπέσει με την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Τζινπίνγκ στη Ρώμη.

Η κίνηση, πάντως, έγινε αφού οι δύο χώρες υπέγραψαν μια συμφωνία για να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων. Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού.

Αλμπέρτο Μπονισόλι, είπε: «Ο πιο σημαντικός τρόπος για να προστατεύσεις τις αρχαιότητες, είναι να πολεμήσεις τις παράνομες αγορές τους». «Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να επιστρέψουμε στους φίλους μας τα αντικείμενα που βρέθηκαν, καθώς αυτά αντιπροσωπεύουν την ταυτότητα και την κληρονομιά των κινεζικού λαού», συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, Κουέντιν Πάρκερ, εξηγεί ότι υπάρχει ένα ολοένα και αυξανόμενο ρεύμα επιστροφής αρχαιοτήτων από διάφορες χώρες στον τόπο προέλευσής τους, ιδιαίτερα στην Κίνα.

«Η Κίνα είναι πολύ δραστήρια σε αυτόν τον τομέα, πιέζει πολύ για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων που είναι φανερό ότι έχουν κλαπεί από τάφους για παράδειγμα», λέει στο CNNi και προσθέτει ότι η Κίνα έχει την πολιτική δύναμη να ασκήσει πιέσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η συμφωνία ανάμεσα στην Κίνα και την Ιταλία έρχεται την ώρα που ανά τον κόσμο φουντώνουν διάφορες διεκδικήσεις του είδους. Τον περασμένο Νοέμβριο η Γαλλία επέστρεψε 26 αντικείμενα στο Μπενίν, περισσότερο από έναν αιώνα μετά την αρπαγή τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο δέχονται επίσης παρόμοιες πιέσεις, με σημαντικότερη αυτή της Ελλάδας για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

«Υπάρχουν Μουσεία σε όλον τον Δυτικό κόσμο που είναι γεμάτα από κλεμμένα αντικείμενα, ή έστω αντικείμενα που αποκτήθηκαν κάτω από «θολές» συνθήκες», λέει ο Πάρκερ. «Η περίπτωση της Κίνας είναι ιδιαίτερη επειδή πολύ μεγάλο μέρος του αρχαιολογικού της θησαυρού έχει καταστραφεί ή κλαπεί και τώρα προσπαθεί να το προστατεύσει».

Η Κίνα έχει υπογράψει συμφωνίες με περισσότερες από 20 χώρες για την προστασία των αρχαιολογικών της θησαυρών και την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου.

Τα αντικείμενα που επεστράφησαν από την Ιταλία, θα εκτεθούν στο Πεκίνο το 2020.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By