Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020

Η Κίνα προειδοποιεί τον Ντόναλντ Τραμπ – Μην πειράξεις τις εμπορικές συμφωνίες

Προειδοποίηση προς τον Donald Trump έστειλε η Κίνα, μέσω των κρατικών ΜΜΕ της χώρας, να μην κινηθεί εναντίων των εμπορικών συμφωνιών με την Ασία, αναφέρει το Reuters.

Αυτή η κίνηση έρχεται τη στιγμή που στο Περού λαμβάνει τόπο η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (ΑPEC) και στον «απόηχο» των προεκλογικών δηλώσεων του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ για επιβολή δασμών στα κινεζικά προϊόντα, καθώς και στην πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου των βορειοαμερικανικών χωρών (NAFTA).

Όπως αναφέρει το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, αν ο κ. Trump μετατρέψει τις προεκλογικές του εξαγγελίες σε υλοποιήσιμες πολιτικές, τότε θα καταστρέψει την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Ασίας- Ειρηνικού (TPP).

«Ο δισεκατομμυριούχος που έγινε πολιτικός θα πρέπει να αποδείξει ότι ο εκτροχιασμός της παγκόσμιας οικονομίας δεν ήταν ένας από τους λόγους της εκλογής του», αναφέρει το πρακτορείο, καλώντας τον να εργαστεί με την Κίνα για την διατήρηση του παγκόσμιου status quo.

Από τα κινεζικά «βέλη» δεν ξεφεύγει ούτε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με το Xinhua, η εξαίρεση της Κίνας από την TPP αποτελούσε μέρος της στρατηγικής του Barack Obama, για να εξασφαλίσει την απόλυτη αμερικανική κυριαρχία σε αυτή την ζώνη ελευθέρου εμπορίου.

Όμως η συμφωνία που έχει συναφθεί ανάμεσα σε 12 χώρες της περιοχής , χρειάζεται την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου- κάτι που πλέον φαντάζει απίθανο, μετά την εκφρασμένη αντίθεση του Donald Trump να την υποστηρίξει.

(Visited 1 times, 1 visits today)