Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η κρίση πλήττει το παιδικό ένδυμα

Η κρίση εκτός από την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος έχει προκαλέσει αύξηση της υπογεννητικότητας και αυτή με τη σειρά της ισχυρό πλήγμα σε μία σειρά από επιχειρηματικούς κλάδους που συνδέονται με το παιδί. 

Ήδη πτώση του τζίρου σε τομείς  όπως το παιδικό ένδυμα και το παιχνίδι, από την αρχή της κρίσης και μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 50%.

Εξίσου μεγάλο είναι και το χτύπημα που έχει δεχτεί και το παιδικό ένδυμα, αφού οι ελληνικές οικογένειες έχουν μειώσει κατά πολύ τα έξοδα τους και σε αυτό το κομμάτι.

«Οι ελληνικές οικογένειες έχουν περιορίσει δραστικά τα έξοδα τους στο κομμάτι της ένδυσης. Σήμερα κανένα παιδικό ρούχο δεν πετιέται, όπως μπορεί να γινόταν στο παρελθόν. Πλέον τα παιδικά ρούχα δανείζονται από οικογένεια σε οικογένεια», αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου.

Είναι ενδεικτικό ότι μία από τι μεγαλύτερες εταιρείες παιδικών ενδυμάτων Φράγκος, η οποία είναι γνωστή στην αγορά κυρίως με το εμπορικό σήμα «Mandarino», το 2016 συρρίκνωσε τις ζημιές της αλλά δεν απέφυγε την περαιτέρω πτώση των πωλήσεών της.

Η επιχείρηση ασχολείται με την παραγωγή και διάθεση παιδικών ενδυμάτων, μέσω δικτύου καταστημάτων με το σήμα της και τρίτων καταστημάτων. Εκτός του σήματος «Mandarino», με το οποίο είναι ευρέως γνωστή, χρησιμοποιεί ακόμη τα εμπορικά σήματα «Marasil», «Defence», «Pierre Cardin», «Sprint», «Kitten» και «Mauli». Η εταιρεία είναι συνεχώς ζημιογόνα από το 2012 ενώ διαθέτει περί το 15-20% των προϊόντων με τα σήματά της σε αγορές του εξωτερικού, ευρωπαϊκές και άλλες, όπως αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Καζακστάν, του Παναμά και της Σιγκαπούρης. Το δίκτυο των καταστημάτων με προϊόντα της απλώνεται σε εννέα χώρες.

Ειδικότερα οι πωλήσεις της το 2016 διαμορφώθηκαν στα 11,06 εκατ ευρώ, μειωμένες κατά 11,7% σε σχέση με το 2015, ενώ εμφάνισε και ζημιές 230.000 ευρώ.

Σημαντικό πλήγμα για τον κλάδο του παιδικού ενδύματος, αποτελεί η αυξανόμενη υπογεννητικότητα και συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού που τείνει να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. Τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας καταγράφουν μεγάλη πτώση των γεννήσεων τις τελευταίες 3 δεκαετίες και ιδιαίτερα από το 2009 και μετά. Αντίθετα, ο αριθμός των θανάτων παρουσιάζεται συνεχώς αυξανόμενος, με συνέπεια να είναι πλέον κατά πολύ υψηλότερος των γεννήσεων.

Ειδικότερα, το 2014 κατεγράφησαν μόλις 92 χιλ. γεννήσεις (από 117 χιλ. το 2009), έναντι 113 χιλ. θανάτων. Μείωση δηλαδή του πληθυσμού κατά 21 χιλ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς αυτό το φαινόμενο, σε 40 χρόνια ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι μειωμένος κατά 1 εκ και πολύ πιο γερασμένος, αφού 4 στους 10 θα έχουν ηλικία άνω των 60 ετών.

By