Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2019

Η Μελάνια Τραμπ «έφαγε χαστούκι» για τα βιβλία που έστειλε δώρο σε σχολείο

Αίσθηση προκάλεσε βιβλιοθηκονόμος σε δημοτικό σχολείο της Μασαχουσέτης η οποία απέρριψε τη δωρεά βιβλίων από την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας τα ξεπερασμένα, ρατσιστικά και κλισέ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Λευκός Οίκος επέλεξε ένα σχολείο από κάθε πολιτεία στο οποίο έστειλε από μια σειρά βιβλίων ως δωρεά στο πλαίσιο της «Εθνικής Ημέρας για την ανάγνωση ενός βιβλίου» (National Read a Book Day).

Συγκεκριμένα έστειλε από 10 βιβλία του συγγραφέα Dr. Seuss, ενώ ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι «συνεργάστηκε με το Υπουργείο Παιδείας για να επιλέξει σχολεία με προγράμματα που έχουν επιτύχει υψηλά πρότυπα αριστείας»

Reuters

Τη δωρεά συνόδευε μια επιστολή της Μελάνια Τραμπ στην οποία η Πρώτη Κυρία υπογράμμιζε πως «η εκπαίδευση είναι ίσως η πιο σημαντική και θαυμάσια ευκαιρία για τους νέους».

Ενα από τα βιβλία που έστειλε η Μελάνια ήταν το «Τhe cat in the hat» του Dr. Seuss

Ενα από τα βιβλία που έστειλε η Μελάνια ήταν το «Τhe cat in the hat» του Dr. Seuss

«Θυμηθείτε», αναφέρει η επιστολή, «το κλειδί για την επίτευξη των ονείρων σας αρχίζει από το να μάθετε να διαβάσετε. Βρείτε αυτό που σας αρέσει, οτιδήποτε σας ενδιαφέρει και διαβάστε για αυτό. Κάθε σελίδα θα σας πάει ένα συναρπαστικό ταξίδι. Ποτέ μην σταματήσετε να μαθαίνετε, να βάζετε προκλήσεις στον εαυτό σας και να μην εγκαταλείπετε τα όνειρά σας».

Όμως η βιβλιοθηκονόμος του δημοτικού σχολείου Cambridgeport, Liz Phipps Soeiro, που επελέγη για να δεχθεί αυτή τη δωρεά αρνήθηκε τη δωρεά δηλώνοντας ότι η βραβευμένη βιβλιοθήκη του σχολείου δεν έχει ανάγκη από τα συγκεκριμένα βιβλία.

«Εργάζομαι σε ένα σχολείο που έχει άφθονους πόρους που συμβάλλουν άμεσα στην «αριστεία». Οι μαθητές μας έχουν πρόσβαση σε μια σχολική βιβλιοθήκη με περισσότερους από εννέα χιλιάδες τόμους και έναν βιβλιοθηκάριο με μεταπτυχιακό τίτλο στη βιβλιοθηκονομία».

Reuters

Αντ “αυτού, η κ. Soeiro πρότεινε στον Λευκό Οίκο να επικεντρωθεί περισσότερο στην παροχή στήριξης σε σχολεία που δεν έχουν επαρκείς πόρους.

«Γιατί δεν στέλνετε βιβλία σε υποχρηματοδοτούμενες και υποβαθμισμένες κοινότητες που συνεχίζουν να περιθωριοποιούνται και κακοποιούνται από τις πολιτικές που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την υπουργό Παιδείας Betsy DeVos;» πρόσθεσε.

Οσο για την επιλογή των βιβλίων από τη Μελάνια, έγραψε: «Μπορεί να μην το γνωρίζετε αλλά ο Dr Seuss (σ.σ. βιβλία του οποίου δώρισε η Μελάνια Τραμπ) είναι ένας κλισέκουραστικός και φθαρμένοςεκπρόσωπος της παιδικής λογοτεχνίας. Ως πρώτη κυρία των ΗΠΑ έχετε πρόσβαση σε μία απίστευτή πλατφόρμα με πόρους παγκόσμιας κλάσης».

Το Cambridge, όπου βρίσκεται το σχολείο της κ. Soeiro, βρίσκεται λίγο έξω από τη Βοστόνη, δίπλα σε δύο πανεπιστήμια με κύρος και παγκόσμια φήμη, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με την CBS Boston, τα δημόσια σχολεία του Cambridge έβγαλαν δήλωση αναφέροντας ότι η κα Soeiro «δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να αποδεχθεί ή να απορρίψει τη δωρεά βιβλίων για λογαριασμό του σχολείου ή της σχολικής περιφέρειας».

By