Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι πλειστηριασμοί «ξεκλειδώνουν» τα κόκκινα δάνεια

Συνεχίζεται το σίριαλ των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με την αβεβαιότητα να «βαθαίνει» για τον τραπεζικό κλάδο που τρέχει να προλάβει το «τρένο» των stress tests.

Η γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων την Πέμπτη αναβλήθηκε για τη Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι, λόγω έλλειψης απαρτίας συμβολαιογράφων. Έντονες ήταν την ίδια ώρα οι αντιδράσεις από συλλογικότητες που αντιδρούν έντονα στην έναρξη της διαδικασίας.

Οι πιέσεις προς τις τράπεζες είναι πλέον ασφυκτικές, καθώς οι στόχοι απομείωσης των NPΕs για το 2018 και το 2019 είναι πολύ πιο απαιτητικοί και το μείγμα της μείωσης θα πρέπει να αλλάξει ριζικά. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι πιστωτές πιέζουν έως και τριπλασιασμό των πλειστηριασμών το 2018, σε σύγκριση με το 2017 που διενεργήθηκαν λιγότεροι από 7.000 πλειστηριασμοί.

Αλλάζει το μείγμα για επίτευξη των στόχων

Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο τμήμα της συρρίκνωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προέρχεται από διαγραφές και λιγότερο από ρυθμίσεις.

Πλέον, όμως, οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν τους στόχους με πλειστηριασμούς, ρυθμίσεις και πωλήσεις των επισφαλών τους απαιτήσεων και το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό είναι να ξεκινήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία, μετά από επανειλημμένες αναβολές, αναμένεται να ξεκινήσει στις 29 Νοεμβρίου –εφόσον, βέβαια, αναστείλουν την αποχή οι συμβολαιογράφοι.

Συγκοινωνούντα δοχεία

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί περιλαμβάνεται, και μάλιστα ψηλά, στην ατζέντα των Θεσμών που επιστρέφουν στην Αθήνα τη Δευτέρα, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα του θέματος για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Ο λόγος που οι ευρωπαίοι πιστωτές επιμένουν τόσο στην επανεκκίνηση των πλειστηριασμών είναι τριπλός:

Καταρχάς, οι τιμές των ακινήτων που θα εκπλειστηριαστούν μέσω της πλατφόρμας θα αποτελέσουν τη βάση για να εκτιμηθεί η τρέχουσα αξία των εξασφαλίσεων έναντι των δανείων που έχουν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους. Αυτό θα αποτελέσει «οδηγό» για τα σενάρια που θα εξετάσουν η ΕΚΤ και η EBA στα stress tests τον Φεβρουάριο, με στόχο την όσο πιο ακριβή εκτίμηση των προβλέψεων έναντι απαιτήσεων των ελληνικών τραπεζών.

Δεύτερον, οι τρέχουσες αξίες θα αποτελέσουν τη βάση για την πώληση των επιχειρηματικών δανείων στα funds. Όπως έχει αναφέρει το insider, οι τράπεζες σχεδιάζουν το 2018 να προχωρήσουν σε πώληση των μικρών επιχειρηματικών δανείων σε «πακέτα», αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένας «οδικός χάρτης» προκειμένου να τιμολογηθούν οι προς πώληση απαιτήσεις, ώστε να νιώθουν και οι αγοραστές ότι έχουν στα χέρια τους μια ασφαλή εκτίμηση της αξίας των εξασφαλίσεων.

Τρίτον, καίριος παράγοντας για την επιτυχία των στόχων είναι να πειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ότι εάν δεν εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους θα έχουν κυρώσεις. Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, κάνει λόγο για «έντονες αντιδράσεις» ενάντια στην επανέναρξη των πλειστηριασμών, και ιδίως των ηλεκτρονικών, και προειδοποιεί ότι το «πάγωμα» της διαδικασίας αδικεί τους συνεπείς πελάτες. «Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίνουν στην υγεία των κορόιδων», αναφέρει χαρακτηριστικά και διερωτάται ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη.

By