Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2019

Η Porsche εγκαταλείπει τα αυτοκίνητα ντίζελ

Θα ακολουθήσουν άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες το παράδειγμά της;

Τρία χρόνια μετά το Dieselgate, η Porsche γίνεται η πρώτη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία που εγκαταλείπει εντελώς τα αυτοκίνητα ντίζελ. «Δεν θα υπάρχουν πλέον αυτοκίνητα Porsche με κινητήρες ντίζελ», δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Oliver Blume, στη γερμανική εφημερίδα Bild, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα επικεντρώσει την προσοχή της σε ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα.

Η Porsche δαπανά 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να μετατρέψει σε ηλεκτρικό το ήμισυ της γκάμας των μοντέλων της έως το 2025.

Σε δήλωσή του, ο Blume ανέφερε: «Η Porsche δεν δαιμονοποιεί το ντίζελ. Είναι, και θα παραμείνει, μια σημαντική τεχνολογία πρόωσης. Ωστόσο, εμείς – ως κατασκευαστής σπορ αυτοκινήτων για τον οποίο το ντίζελ έπαιζε πάντα δευτερεύοντα ρόλο – καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα θέλαμε το μέλλον μας να μην περιλαμβάνει την πετρελαιοκίνηση».

Η Porsche σταμάτησε να πουλά πετρελαιοκίνητα οχήματα τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους· το 2017, τα αυτοκίνητα αυτά αντιπροσώπευαν μόλις το 12% των παγκόσμιων πωλήσεων της εταιρείας.

Το 2019 η Porsche πρόκειται να λανσάρει το πρώτο ηλεκτρικό της όχημα, το Porsche Taycan, ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο 600 ίππων που θα μπορεί να διανύει πάνω από 480 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση. Η Porsche έχει παρουσιάσει επίσης ένα concept για ένα ηλεκτρικό crossover όχημα.

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες απομακρύνονται φοβισμένες από το ντίζελ, δεδομένου ότι στην ίδια τη Γερμανία έχουν αρχίσει να τίθενται σε ισχύ σχετικές απαγορεύσεις για τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.

Επιπλέον, το σκάνδαλο Dieselgate συγκλόνισε τη βιομηχανία, καθώς αποκαλύφθηκε ότι κάποιοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένης της Volkswagen, χρησιμοποιούσαν λογισμικό ελέγχου εκπομπών ρύπων στα ντίζελ οχήματα τους για να παραποιούν τα αποτελέσματα των δοκιμών και έτσι τα αυτοκίνητα να εμφανίζονται πιο φιλικά προς το περιβάλλον απ’ ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.

Μέχρι στιγμής, πάντως, καμία από τις άλλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν φαίνεται πρόθυμη να απορρίψει εντελώς το ντίζελ. Τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των πωλήσεων της Daimler και της BMW. Το ντίζελ παραμένει αποδοτικότερο από τη βενζίνη για τα μεγάλα οχήματα όπως τα crossover και τα φορτηγά. Ωστόσο, τα στελέχη του κλάδου ελπίζουν ότι μια νέα γενιά ηλεκτρικών SUV θα πείσει τους οδηγούς να εγκαταλείψουν τις παλιές τους πρακτικές.

Η Volkswagen Auto Group, η οποία κατέχει την Porsche και την Audi, επενδύει 48 δισεκατομμύρια δολάρια σε τεχνολογία μπαταριών για να εξοπλίσει τα εργοστάσια που θα παράγουν 27 μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η Audi μόλις λάνσαρε το πρώτο ηλεκτρικό SUV της, με την επωνυμία e-Tron. Και μέσα στον Σεπτέμβριο η Mercedes-Benz και η BMW παρουσίασαν επίσης τα πρώτα τους ηλεκτρικά SUV – το EQ C και το Vision iNext αντίστοιχα.

By