Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ο τρίτος πόλος και η αυτοδυναμία

Σαφές προβάδισμα της ΝΔ που ορισμένες φορές αγγίζει τα όρια της αυτοδυναμίας αλλά δείχνει να έχει πιάσει «ταβάνι», ισχνή αλλά σαφής ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη διαφορά συσπείρωσης ανάμεσα στο κυβερνητικό κόμμα και εκείνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παγίωση στην τρίτη θέση του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς , πεντακομματική έως επτακομματική βουλή και άνετο προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Αυτά είναι ίσως τα βασικότερα συμπεράσματα από τη συγκριτική επισκόπηση των τελευταίων τεσσάρων μετρήσεων κοινής γνώμης που έγιναν τον τελευταίο μήνα.

Τι δείχνουν τα τελευταία τέσσερα γκάλοπ

Στις τελευταίες τέσσερις (Metron Analysis, MRB, Prorata, ΠΑΜΑΚ) μετρήσεις, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από 8 έως 12 μονάδες, με τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «φλερτάρουν» αλλά να μην εξασφαλίζουν την αυτοδυναμία. Την ίδια στιγμή, η ψαλίδα της διαφοράς των δύο πρώτων κομμάτων δείχνει να μειώνεται έστω και ελαφρά.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ η οποία δημοσιεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ  30,5%, ΣΥΡΙΖΑ 18,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 8,5%, Χρυσή Αυγή 7%, KKE 6,5%, Ένωση Κεντρώων 2%, ΑΝΕΛ 1,5%, Ποτάμι 0,5%, Άλλο κόμμα 9%, Δεν ξέρω/Δεν Απαντώ 16%.

Κάρτα από τη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ για λογαριασμό του ΣΚΑΙ

Κάρτα από τη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ για λογαριασμό του ΣΚΑΙ

Στη δημοσκόπηση της Μetron Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό των «Nέων» και δημοσιεύθηκε στις 25 Νοεμβρίου, στην πρόθεση ψήφου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 24,9% έναντι 16,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 8,8% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή (5,2%), το ΚΚΕ (4,2%), η Ένωση Κεντρώων (2,2%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (1,9%), η Πλεύση Ελευθερίας (1,6%) και το Ποτάμι (1%). Ποσοστό 12,8% των ερωτηθέντων απαντούν ότι δεν θα ψηφίσουν και το 7,1% απαντούν άκυρο ή λευκό.

Κάρτα από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis

Κάρτα από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis

Στη δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών» (5/12), στο σύνολο του δείγματος που αφορά τη δυνητική εκλογική επιρροή των κομμάτων, προηγείται η Ν.Δ. με ποσοστό 33% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,5%, το Κίνημα Αλλαγής με 18%, το ΚΚΕ με 14,5%, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων με 7,5%, και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 5%.

Πίνακας από τη δημοσκόπηση της Prorata από την Εφημερίδα των Συντακτών

Πίνακας από τη δημοσκόπηση της Prorata από την Εφημερίδα των Συντακτών

Τέλος στις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 9,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, καταγράφει ποσοστό 30,7% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,3%. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής 10,1%, Χρυσή Αυγή 6,8%, ΚΚΕ 6,5%, Ένωση Κεντρώων 2,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,2%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2,1%, Πλεύση Ελευθερίας 1,5% και Λαϊκή Ενότητα 1%.

Κάρτα από τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB

Κάρτα από τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB

Τα πρώτα συμπεράσματα

Σε όλες τις παραπάνω μετρήσεις, αναφορικά με τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί κανείς να διακρίνει δύο τάσεις. Η πρώτη είναι φυσικά το σταθερό προβάδισμα της ΝΔ που είναι κοντά αλλά δεν αγγίζει ακόμη την αυτοδυναμία. Η δεύτερη είναι το ελαφρύ κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Αναφορικά με την πρώτη τάση, η ΝΔ συγκεντρώνει σταθερά στην πρόθεση ψήφου ποσοστά από 24,5% έως 33%, ενώ όταν γίνεται εκτίμηση ή αναγωγή τα ποσοστά αυτά δείχνουν να αυξάνονται μέχρι το 35%. Το συγκεκριμένο ποσοστά δεν εξασφαλίζει αυτομάτως την αυτοδυναμία, πολλά ωστόσο κρίνονται και από το πόσα κόμματα θα μπουν τελικά στη Βουλή όταν θα γίνουν οι εκλογές.

Αναφορικά με τη δεύτερη τάση, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μειώνει ελαφρά την ψαλίδα σε σύγκριση με παλαιότερες μετρήσεις, ενώ η ΝΔ δείχνει μια κάποια δημοσκοπική στασιμότητα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε τρεις μηνιαίες μετρήσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο το δημοσκοπικό ποσοστό της ΝΔ είναι κολλημένο στο 30%. Αντιστοίχως, στην τελευταία δημοσκόπηση της Prorata, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει αύξηση ποσοστών κατά 0,5% σε σύγκριση με τη μέτρηση της ίδιας εταιρίας τον προηγούμενο μήνα.

Ένα τρίτο συμπέρασμα που μπορεί κανείς εύκολα να εξάγει από τις μετρήσεις είναι πως ο νέος Κεντροαριστερός φορέας δείχνει να παγιώνεται στην τρίτη θέση. Σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις καταγράφει διψήφια ποσοστά, αντιπροσωπεύοντας έναν ενδεχόμενο τρίτο πόλο.

Τέταρτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί σταθερό προβάδισμα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνεται ότι συνήθως, ο εν ενεργεία πρωθυπουργός εμφανίζει στα γκάλοπ μεγαλύτερα ποσοστά καταλληλότητας, κάτι που βεβαίως δεν συμβαίνει εν προκειμένω. Για παράδειγμα στις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB, στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο σημερινός πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 22,1% των ερωτηθέντων και ο αρχηγός της ΝΔ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 31,7%.

Πέμπτον, η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς ορισμένες φορές δείχνει να ξεπερνά ακόμη και το 90%. Στον αντίποδα, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά βίας ξεπερνά το 50%. Ενδεικτικά, στις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB, η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 91%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ στο 55,6%. Τέλος, κοινό στοιχείο των γκάλοπ παραμένει ότι σταθερά -και σε όλες τις μετρήσεις- η ΝΔ προηγείται άνετα στην παράσταση νίκης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

By