Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση θα δημιουργήσει απασχόληση

Το 82% των εργοδοτών εκτιμά ότι θα διατηρήσει ή θα ενισχύσει το εργατικό δυναμικό ως αποτέλεσμα του αυτοματισμού. Η αλλαγή θα είναι περισσότερο στα καθήκοντα κάθε θέσης. Η μετάβαση, πάντως, αναμένεται να είναι «επώδυνη» για τις εταιρίες.

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας παγκοσμίως, αν και είναι πιθανό να σταθεί επώδυνη μετάβαση, σύμφωνα με διευθύνοντες συμβούλους που συμμετείχαν σε πάνελ του CNBC στο Νταβός.

Η Manpower, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες επιλογής προσωπικού στον κόσμο, δημοσίευσε την έκθεση με τίτλο «Skills Revolution» από κοινού με το φόρουμ στο Νταβός. Η έρευνα -στην οποία συμμετείχαν 18.000 εργαζόμενοι σε 43 διαφορετικές χώρες του κόσμου- έδειξε ότι το 82% των εργοδοτών προβλέπει ότι θα διατηρήσει ή θα ενισχύσει το εργατικό δυναμικό ως αποτέλεσμα του αυτοματισμού.

«Με τον αυτοματισμό (…) σίγουρα θα υπάρχουν θέσεις που θα εκτοπιστούν, αλλά οι περισσότερες θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν από την τεχνολογία από την άποψη ότι θα αλλάξουν συγκεκριμένα καθήκοντα μέσα σε αυτή τη θέση εργασίας», εξήγησε ο Jonas Prising, διευθύνων σύμβουλος της Manpower.

Το στέλεχος υποστήριξε ότι, τελικά, η διαφορά δε θα είναι «τόσο δραματική όσο έχουν αναφέρει μερικοί (…) επομένως έχουμε μια αισιόδοξη άποψη (για τον αυτοματισμό) και αυτό επιβεβαιώνεται από την έρευνά μας».

Ο Ulrich Spiesshofer, CEO της ABB, τόνισε ότι συμφωνεί απόλυτα με τον Prising και επανέλαβε αυτή τη θετική προοπτική για τις θέσεις εργασίας, σε συνάρτηση με την τεχνητή νοημοσύνη.

«Η απασχόληση, η ευημερία, ο πλούτος και ο αυτοματισμός πάνε χέρι-χέρι αν αξιοποιηθούν με υπεύθυνο τρόπο», πρόσθεσε ο επιχειρηματικός ηγέτης.

Ο Mark Weinberger, διευθύνων σύμβουλος της EY, ανέφερε στο διεθνές δίκτυο ότι πιστεύει πως η μετατόπιση στον αυτοματισμό και τις τεχνολογικές βελτιώσεις στο χώρο εργασίας, μόνο εύκολη δεν θα είναι, ενώ περιέγραψε τη διαδικασία ως «επώδυνη» μετάβαση για πολλές επιχειρήσεις.

«Σε τελική ανάλυση πιστεύω ότι θα είναι μια σκληρότερη μετάβαση απ’ ότι παραδεχόμαστε. Μακροπρόθεσμα υπάρχει αισιοδοξία, αλλά και πολύς φόβος εκεί έξω σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να ακολουθήσουν τις τεχνολογικές βελτιώσεις», κατέληξε.

euro2day.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)