Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020

«Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα στην ΕΕ, αλλά και στρατηγικός εταίρος»

Τι λέει η Κομισιόν για το ρόλο της Τουρκίας

Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdo

Στο σημαντικό ρόλο που ευελπιστεί η Ευρώπη να παίξει η Τουρκία για την επίλυση των κρίσεων στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία αναφέρθηκε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Νίκολας Σμιτ, εκπροσωπώντας την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα στην ΕΕ, αλλά και στρατηγικός εταίρος για μας στην περιοχή», υπογράμμισε επανειλημμένα ο κ. Σμιτ. «Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα τη συριακή κρίση, θα πρέπει να συνεργασθούμε μαζί της», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «η ανθρωπιστική τραγωδία στη Μεσόγειο και οι απειλές των τρομοκρατικών ομάδων είναι απειλές που δεν μπορούμε να λύσουμε παρά σε συνεργασία με τους εταίρους μας, και αυτός είναι ο λόγος που επιχειρούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Η συνεργασία αυτή είναι απολύτως απαραίτητη, γιατί έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα και το σημαντικότερο όλων είναι η σταθερότητα στην περιοχή και η ειρήνη», υπογράμμισε.

Ο κ. Σμιτ αναφέρθηκε στη συνέχεια στη συνάντηση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τους προέδρους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι «ο διάλογος με τους Τούρκους στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών».

Σχετικά με το σχέδιο δράσης που προτάθηκε στην Τουρκία από την Κομισιόν εξήγησε ότι συζητιέται αυτές τις ώρες από την τουρκική πλευρά, αλλά έχει ήδη δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Κομισιόν. Ανέφερε στη συνέχεια ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας για την υποδοχή πάνω από 2 εκατομμύρια Σύρων είναι απόδειξη καλής θέλησης και αλληλεγγύης και γι” αυτό θα πρέπει να στηριχθεί. Η Ένωση χορηγεί χρηματική βοήθεια 176 εκατ. προς άμεση βοήθεια για τους πρόσφυγες και υποστήριξε σχετική απόφαση του Συμβουλίου για αύξηση της χορηγίας.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Σμιτ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ύπατης Εκπροσώπου στον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ, τον οποίο άλλωστε επισκέφθηκε πρόσφατα η κα Μογκερίνι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By