Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2019

Η UBS ετοιμάζεται να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία 36,5 δισ. δολαρίων στη Γερμανία λόγω Brexit

Η ελβετική τράπεζα πιέζει το Λονδίνο να πάρει μια τελική απόφαση για το κρίσιμο ζήτημα της εξόδου. 

Ο φόβος του χρηματοπιστωτικού τομέα για την επόμενη μέρα ενός Brexit χωρίς συμφωνία, κάνει τις μεγαλύτερες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία και ανθρώπινο δυναμικό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg στη λίστα των τραπεζών αυτών αναμένεται να προστεθεί η UBS, η οποία έχει σκοπό να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία 36,5 δισ. δολαρίων στη Γερμανία.

Η κίνηση της ελβετικής τράπεζας αποτελεί μέρος ενός «σχεδίου σοκ» για την αντιμετώπιση ενός άτακτου Brexit, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες άσχημες εξελίξεις στην πολιτική διαπραγμάτευση και τις διαμάχες στη βρετανική πολιτική σκηνή.

Η UBS αποτελεί την τελευταία από μια σειρά τραπεζών οι οποίες βάζουν σε εφαρμογή έκτακτα σχέδια για το Brexit, ούτως ώστε να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις απώλειες από μια μετωπική σύγκρουση της Βρετανίας με την ΕΕ. Την περασμένη εβδομάδα η Barclays ενέκρινε ένα σχέδιο μεταφοράς μεγάλου μέρους των επιχειρησιακών της τομέων στο τμήμα της στο Δουβλίνο, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με το σχέδιο της UBS, αναμένεται από την 1η Μαρτίου να μεταφερθεί το βρετανικό τμήμα UBS Ltd στο γερμανικό UBS Europe SE, καθιστώντας έτσι το παράρτημά της στη Γερμανία τόσο μεγάλο ούτως ώστε να υπόκειται στη ρυθμιστική αρχή της ΕΚΤ.

Η επιλογή της 1ης Μαρτίου αποτελεί κατά κάποιο τρόπο και έναν μοχλό πίεσης, καθώς η καταληκτική ημερομηνία του Brexit είναι η 29η Μαρτίου. Όπως έκανε γνωστό η τράπεζα, αυτό μπορεί να αναβληθεί εάν λάβει τις απαραίτητες επιβεβαιώσεις για μια ομαλή μετάβαση που θα προκύψει από τις συνομιλίες Βρετανίας – ΕΕ.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, η καταληκτική ημερομηνία της τελικής απόφασης της UBS είναι η 24η Ιουλίου. Ως τότε τα σχέδιά της για μεταφορά στη Γερμανία μπορούν να αναβληθούν εάν δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit ή εάν αλλάξει η απόφαση εξόδου από την ΕΕ.

By