Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2019

Η υπερκατανάλωση junk food αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου

Κατά 60% αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους υπερκαταναλώνουν junk food.

Η κατανάλωση «υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων», όπως λουκάνικα, παγωτό και πίτσα, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 60%, σύμφωνα με έρευνα.

Δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο British Medical Journal (BMJ), έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ των τροφίμων που περιέχουν υψηλά επίπεδα πρόσθετου λίπους και ζάχαρης και του αυξημένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα έδειξε ότι όσοι τρώνε τέσσερις μερίδες υπερ-επεξεργασμένου φαγητού κάθε μέρα είχαν 62% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από δύο μερίδες.

Παράλληλα, κάθε επιπλέον μερίδα αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά σχεδόν το ένα πέμπτο (18%).

Τα ευρήματα, από διαφορετικές ομάδες στη Γαλλία και την Ισπανία, αυξάνουν τις ενδείξεις ότι αυτά τα τρόφιμα μπορούν να αποτελούν αιτίες για μια σειρά ιατρικών διαταραχών όπως ο καρκίνος και η παχυσαρκία.

By