Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ICAP: Αυξημένη ποσοτικά και ποιοτικά η συμμετοχή γυναικών στο τιμόνι των ελληνικών επιχειρήσεων

Την ολοένα αυξανόμενη θέση των γυναικών στις υψηλές θέσεις του ελληνικού επιχειρείν καταγράφει και η φετινή, 8η δειγματοληπτική έρευνα για τη «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα» που διενήργησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP.

Οι εταιρείες με γυναίκες στο τιμόνι τους, αντιπροσωπεύουν το 24,9% επί συνόλου 34.473 εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία για τη χρήση 2017. Το μερίδιο αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με την περσινή μελέτη (24,2%). Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό διείσδυσης των γυναικών στις υψηλόβαθμες θέσεις αυξήθηκε κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε μία πενταετία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της ICAP Νικήτας Κωνσταντέλλος, ότι οι εταιρείες με γυναίκες επικεφαλής παρουσιάζουν πολύ καλύτερες επιδόσεις κερδοφορίας, σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, το 2017 πέτυχαν ένα περιθώριο μικτού κέρδους 28,5%, έναντι αντίστοιχου δείκτη 23,9% του συνόλου των εταιρειών και περιθώριο καθαρού κέρδους 5,0% έναντι αντίστοιχου 3,3% για το σύνολο των επιχειρήσεων.

Οι Γυναίκες επικεφαλής, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, εργάζονται σκληρά, δεδομένου ότι το 86% εξ αυτών απασχολούνται πέραν του καθιερωμένου ωραρίου, ενώ παράλληλα έχουν αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις.

Επίσης, θεωρούν ότι υπερτερούν των ανδρών συναδέλφων τους στον τομέα της καλύτερης κατανόησης συναδέλφων, στις επικοινωνιακές δεξιότητες και στο επίπεδο της διορατικότητας. Δείχνουν επιμονή και εργατικότητα, ενώ θεωρούν ως τη σημαντικότερη ανταμοιβή τους την προσωπική ανάπτυξη (70%), την καταξίωση και αναγνώριση τους στο επαγγελματικό περιβάλλον (52%).

Τα κυριότερα επιτεύγματα τους στην επαγγελματική τους πορεία εστιάζονται στα θετικά οικονομικά αποτελέσματα (50%), καθώς και στην επιτυχημένη ανάπτυξη και επέκταση των εταιρειών που διοικούν (50%).

Με βάση τα ευρήματα πρωτογενούς έρευνας σε 1.200 μεγαλύτερες εταιρείες με Γυναίκες επικεφαλής, διαπιστώθηκε ότι αυτές είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, αφού το 89% κατέχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εξ’ αυτών το 49% κατέχει και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By