Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ιδρύεται «Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών»

Αφετηρία του, το Διεθνές Συνέδριο «Η Αρχαία Ελλάδα και ο Σύγχρονος Κόσμος» που θα γίνει τον Αύγουστο στην Ολυμπία.

διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών

Η ίδρυση Διεθνούς Κέντρου με την επωνυμία «Ίδρυμα Επιστημών και Ελληνικών Αξιών» εξαγγέλθηκε χθες από την πρόεδρο του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Κατερίνα Παναγοπούλου.

Η εξαγγελία έγινε κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Υπατία, με αντικείμενο την παρουσίαση του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο «Η Αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος», που θα πραγματοποιηθεί 28-31 στην Αρχαία Ολυμπία.

Ειδικότερα, μίλησαν ο πρόεδρος του συνεδρίου καθηγητής Στέφανος Παϊπέτης και οι καθηγητές Σταύρος Παπαμαρινόπουλος και Γιάννης Δελλής, που επεσήμαναν ότι η ειδοποιός διαφορά με τα προηγηθέντα τέσσερα διεθνή συνέδρια με το ίδιο γενικό αντικείμενο, που πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αρχαία Ολυμπία, έγκειται στον διεπιστημονικό χαρακτήρα του και στην περαιτέρω διερεύνηση των προοπτικών επίδρασης της αρχαιοελληνικής σκέψης στον σύγχρονο κόσμο.

Στη συνέχεια η κ. Παναγοπούλου, αφού επεσήμανε τους λόγους για τους οποίους στηρίζει το συγκεκριμένο συνέδριο, εξήγγειλε την ίδρυση του Κέντρου Ελληνικών Επιστημών και Αξιών.

Οργανωτικός Φορέας του συνεδρίου είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών και βασικός υποστηρικτής του η κ. Παναγοπούλου. Επίσης, υποστηρίζουν το συνέδριο, η Περιφερειακή Ενότητα ΠΔΕ, οι δήμοι Αρχαίας Ολύμπιας και Ήλιδας, καθώς και το ΕΒΕ Ηλείας.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας κ.ά.

Μεταξύ των στόχων του είναι να γίνει παγκόσμια γνωστή κάθε «αδιάβαστη γραμμή» της αρχαιοελληνικής γραμματείας και να προβληθεί η «κρυμμένη» ακόμη γνώση των αρχαιοελληνικών επιτευγμάτων.

Οι τρεις κύριες θεματικές περιοχές που θα «κινηθεί» είναι α) η Φιλοσοφία και τέχνη, β) η Επιστήμη και γ) η Τεχνολογία, που αποτελούνται από εννέα συνολικά συνεδρίες.

Δειγματοληπτικά, αναφέρονται οι παρουσιάσεις που αφορούν την ομηρική αστρονομία (π.χ. αστρονομική χρονολόγηση γεγονότων αναφερομένων στα ομηρικά έπη, αστρονομικά φαινόμενα, χρονολόγηση του Τρωικού Πολέμου) και τον σχεδιασμό και τη δυναμική του Δουρείου Ίππου.