Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2020

Υεμένη: Τουλάχιστον 54 νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές

Ανάμεσα στους νεκρούς και τέσσερα ανήλικα παιδιά

yemen-clashes

Τουλάχιστον 54 άνθρωποι —ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά— σκοτώθηκαν όταν αεροσκάφη της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσαν επιδρομές σε διάφορες περιοχές της Υεμένης σήμερα, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Sabanews.net και δήλωσαν κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν.

Κάτοικοι είπαν ότι αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν δύο κατοικίες στην Ανς, στην επαρχία Ντάμαρ, η μία εκ των οποίων ανήκε σε έναν υποστηρικτή των σιιτών ανταρτών Χούτι, εναντίον των οποίων δρα η συμμαχία υπό σαουδαραβική ηγεσία.

Ο Sabanews.net ανέφερε ότι 13 άμαχοι σκοτώθηκαν στη βόρεια επαρχία Σαάντα, προπύργιο των Χούτι, μιας οργάνωσης που έλκει την καταγωγή τους από τους ζαϊδίτες, έναν κλάδο του σιιτικού ισλάμ.

Αεροπορικές επιδρομές σε δρόμους και γέφυρες στην επαρχία αλ Μαχάβιτ, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Σανάα, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άνθρωποι, ενώ ακόμη 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Χάτζα, σύμφωνα με τον ίδιο ιστότοπο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφέρει ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τον απολογισμό από ανεξάρτητες πηγές. Η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσε μια εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των Χούτι και των συμμάχων τους —μονάδων του στρατού που δηλώνουν πίστη στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ— στα τέλη του Μαρτίου, καθώς άρχιζαν να πολιορκούν το Άντεν.

Διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον αριθμό των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αεροπορικές επιδρομές.

Η συμμαχία, η οποία διατείνεται πως οι Χούτι είναι σύμμαχοι του Ιράν, έχει κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς στη Σαναά και σε άλλες περιοχές που ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες αφότου ένας πύραυλος έπληξε μια αποθήκη όπλων μέσα σε μια βάση στην επαρχία Μαρίμπ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 60 στρατιωτικοί των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και της Υεμένης την 4η Σεπτεμβρίου.

Προχθές Κυριακή πέντε Σαουδάραβες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κοντά στα σύνορα με την Υεμένη. Εξάλλου η συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ εξαπέλυσε μια χερσαία επίθεση για να εκδιώξει τις δυνάμεις των σιιτών από την επαρχία Μαρίμπ.

Οι Χούτι είχαν καταλάβει τη Σαναά πριν από έναν χρόνο, και στη συνέχεια εξανάγκασαν τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και την κυβέρνησή του να αυτοεξοριστούν στη Σαουδική Αραβία.

By