Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΙΟΒΕ: 18 δις κόστισαν οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις

Αν η Ελλάδα εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις εγκαίρως, η ελληνική οικονομία θα είχε «γλιτώσει» περίπου 18 δισ. ευρώ από το σύνολο των 66 δισ. ευρώ που «έχασε» το ΑΕΠ το διάστημα 2008-2015.

IOBE

Αν η Ελλάδα εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις εγκαίρως, η ελληνική οικονομία θα είχε «γλιτώσει» περίπου 18 δισ. ευρώ από το σύνολο των 66 δισ. ευρώ που «έχασε» το ΑΕΠ το διάστημα 2008-2015.

Αυτό προκύπτει από τα όσα δήλωσε ο κ. Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε πρόσφατη εκδήλωση των Stanford Club of Greece & London Business School Greek Alumni Association. Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, η σημαντική ύφεση για την ελληνική οικονομία ήταν αναπόφευκτη μετά το 2009, λόγω των προηγούμενων ανισορροπιών και των συστημικών στρεβλώσεων στην ελληνική οικονομία, που βρήκαν την έκφρασή τους τόσο στα περίφημα δίδυμα ελλείμματα όσο και στη συσσώρευση του χρέους.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, πλέον, η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει κλείσει και η κυβέρνηση περιμένει και την εισροή στα κρατικά ταμεία της πρώτης υποδόσης στις αρχές της εβδομάδας. Από εδώ και στο εξής, όμως, έχει μπροστά της ένα εξίσου δύσκολο έργο. Να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει ψηφίσει τους προηγούμενους μήνες. Και αυτό δεν αφορά τόσο την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων όσο την υλοποίηση των διαρθρωτικών παρεμβάσεων.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η επόμενη δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων που πρέπει να υλοποιηθεί έως τον Σεπτέμβριο για να εκταμιευθεί η δεύτερη υποδόση, περιλαμβάνει κυρίως παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα. Ψηλά στην ατζέντα των αλλαγών είναι η προώθηση δράσεων στους τομείς των αποκρατικοποιήσεων, της ενέργειας, του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού, ενώ για τη συνέχεια ακολουθούν οι δύσκολες αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις