Δευτέρα, 6 Ιουλίου, 2020

ΗΠΑ: Η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σ. Αραβίας προήλθε από το Ιράν

Νέα διάσταση στην επίθεση που πραγματοποίησαν drones σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, δίνεις Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι η πηγή της τρομοκρατικής ενέργειας ήταν το Ιράν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, ωστόσο φέρεται να εκφράζει την ανεπίσημη θέση της Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα, 10 drones βομβάρδισαν τις εγκαταστάσεις της Aramco στην περιοχή Abqaiq και Khurais, προκαλώντας τεράστιο πλήγμα. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν επισήμως οι αντάρτες Χούτι από την Υεμένη, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.

Ωστόσο, η δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου δίνει μία άλλη διάσταση, καθώς γίνεται λόγος για απευθείας επίθεση από το Ιράν.

Αντίδραση υπήρξε και από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ενημέρωσε μέσω tweet ότι ενέκρινε την απελευθέρωση μέρους του στρατηγικού αποθεματικού πετρελαίου των ΗΠΑ, ώστε να μετριαστούν οι όποιες επιπτώσεις προκύψουν από την επίθεση στη Σαουδική Αραβία, στην τιμή του βαρελιού του πετρελαίου.

Επίσης, ενημέρωσε τους αρμόδιους να επιταχύνουν την παραγωγή πετρελαίου στο Τέξας και σε διάφορα άλλα μέρη, ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» που θα δημιουργηθεί.

 

 

Σε νέο του μήνυμα, λίγα λεπτά αργότερα, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος «φωτογράφησε» το Ιράν ως «ένοχο», γράφοντας ωστόσο, ότι περιμένει ανακοινώσεις από τη Σαουδική Αραβία, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του βομβαρδισμού.

Όλα δείχνουν ότι η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα πυροδοτήσει εξελίξεις.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By