Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, 2019

«Υπάρχουν μη ρεαλιστικοί στόχοι για το ελληνικό χρέος»

«Αυτό έγινε με τη Γερμανία μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Δεν μπορεί βέβαια να γίνει άμεση σύγκριση της Ελλάδας με τη Γερμανία, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν πολιτικά σοφό»

The flag of the European Union (top) stands at the entrance of  European council

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, τίθεται μερικών υπέρ των θέσεων της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με τον Πρόντι «η ιστορία μας διδάσκει ότι δεν έχει νόημα να θέτει κανείς μη ρεαλιστικούς στόχους για την απομείωση του χρέους. Είναι πολύ πιο λογικό να συμφωνεί έναν εφικτό στόχο και να παρακολουθεί σταδιακά και σχολαστικά την υλοποίησή του. Αυτό έγινε με τη Γερμανία μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Δεν μπορεί βέβαια να γίνει άμεση σύγκριση της Ελλάδας με τη Γερμανία, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν πολιτικά σοφό να διαγραφεί μεγάλο μέρος του γερμανικού χρέους κατά τη συμφωνία του Λονδίνου το 1953».

Στην ερώτηση, εάν η Ελλάδα θα έπρεπε να λάβει νέα κονδύλια χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι «θα πρέπει να υπάρξουν έλεγχοι» για τα χρήματα αυτά, οι οποίοι όμως θα πρέπει «να κινούνται σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο». Ενώ σε ερώτηση, εάν ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, ο Ρομάνο Πρόντι αποδίδει ευθύνες: «Δεν θα μιλούσα για λάθος. Αλλά ήταν μοιραίο το γεγονός ότι δεν υπήρξε έλεγχος του προϋπολογισμού. Υπήρχε έλεγχος πριν, αλλά όχι μετά από την ένταξη στο ευρώ. Έτσι ήθελαν να γίνει η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία. Το 2003, ως πρόεδρος της Κομισιόν, είχα ζητήσει να υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών αμέσως μετά την προσχώρηση στο ευρώ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που ο Σρέντερ και ο Σιράκ μου είπαν ʻνα σιωπήσωʼ, αυτό έγινε στη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας».

By