Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Iskra: «Σε ασφυκτικό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ»

Απαισιόδοξη η Αριστερή Πλατφόρμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων

neoi-syriza-simaies-patra

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς αναφέρεται ο ιστότοπος iskra της Αριστερής Πλατφόρμας στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές και τους θεσμούς, σε κείμενο με τίτλο «Σκωτσέζικο ντουζ από τους “Θεσμούς» για τις ελληνικές προτάσεις» και υπότιτλο «εκστρατεία διαψεύσεων και διαρροών ενόψει της συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ».

Αν και αποφεύγει οποιοδήποτε σχόλιο για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης ωστόσο δεν κρύβει την απαισιόδοξη εκτίμησή του για την πορεία των διαβουλεύσεων, ενώ παραθέτει απλώς τις πληροφορίες που υπάρχουν για την τελευταία πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς.

Το κείμενο υποστηρίζει ότι η τριμερής αναμένεται να γίνει σε “ασφυκτικό οικονομικό κλίμα” εξαιτίας των παρελκυστικών τακτικών των “λεγόμενων Θεσμών” οι οποίοι όπως αναφέρει σε συνεργασία με τα διεθνή και εγχώρια μίντια “έχουν στήσει χορό διαρροών, διαψεύσεων και απειλών”.

Αν και είναι κείμενο πολεμικής προς τους εταίρους και δανειστές είναι σαφές ότι απαξιώνει την συνολική διαδικασία για την αναζήτηση λύσης. Αντί άλλης θέσης στο ίδιο κείμενο παραθέτει την επιστολή των 22 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό.

Σε άλλη ανάρτηση, εξάλλου, ο ιστότοπος υιοθετεί την θέση της Οικονομικής Επιτροπής του στρέφεται κατά της θέσπιση της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ), το οποίο θα είναι σημείο τριβής όταν θα έλθει προ ψήφιση.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: “Το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να αποδοκιμάσει ξεκάθαρα την ΤΤΙΡ, ενώ θεωρούμε αυτονόητο ότι η συνθήκη αυτή θα πρέπει να απορριφθεί από την κυβέρνηση και τη Βουλή των Ελλήνων. Καλούμε δε, όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάθε πολίτη να στηρίξει όλες τις προοδευτικές κινηματικές πρωτοβουλίες που θέλουν να βάλουν ένα φρένο στη νεοφιλελεύθερη ΤΤΙΡ”.

Το κείμενο με τίτλο “Σκωτσέζικο ντουζ από τους δανειστές έχει ως εξής:

Σε ένα ασφυκτικό οικονομικό κλίμα σε βάρος της Ελλάδας, το οποίο έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των παρελκυστικών τακτικών των λεγόμενων «θεσμών», αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (10/6) συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του Προέδρου Φρ. Ολάντ, στο πλαίσιο της συνάντησης της ΕΕ και Κοινότητας Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC).

Την ίδια ώρα, η «ανταλλαγή» προτάσεων και εγγράφων μεταξύ της κυβέρνησης και των λεγόμενων «θεσμών» συνεχίζεται, με την πλευρά των πιστωτών να αξιοποιεί επικοινωνιακά προς όφελός της τις συνομιλίες, αφού σε συνεργασία με τα διεθνή και τα εγχώρια μίντια έχει στήσει ένα χορό διαρροών, διαψεύσεων και απειλών, η οποία δεν αφορούσε μόνο τις ελληνικές προτάσεις αλλά ακόμα και το αν τελικά θα πραγματοποιηθεί η σημερινή τριμερής.

Ενδεικτικό είναι τηλεγράφημα του Reuters, το οποίο επικαλούμενο γαλλική πηγή αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση. Είχε προηγηθεί η «παραίνεση» του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις το βράδυ της Τρίτης (9/6), ο οποίος ζήτησε από την ελληνική πλευρά να υπαναχωρήσει σε όλες της θέσεις της, κατηγορώντας την τελευταία για τακτικισμούς, ελιγμούς και έλλειψη ουσιαστικής δουλειάς.

Από την πλευρά τους, οι Financial Times συντηρούν την κίβδηλη «φιλελληνική» εικόνα του Ζ.Κ. Γιούνκερ και μεταφέρουν τη δυσφορία του τελευταίου σχετικά με την στάση της Αθήνας. «Δεν κατάφεραν να δουν ότι ο καλύτερος φίλος ενός μικρού ή μεσαίου μεγέθους κράτους – μέλους είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του επικεφαλής της Κομισιόν…

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τρεις Γάλλοι διανοούμενοι, οι Μαξίμ Παροντί, Τομά Πικετύ και Ξαβιέ Τιμπώ, παρενέβησαν στις εξελίξεις και με άρθρο τους στην γαλλική εφημερίδα «Le Monde» (9/6), τάχθηκαν υπέρ μιας συνολικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού και ευρωπαϊκού χρέους, με τη διαμεσολάβηση μιας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης σε επίπεδο ευρωζώνης, η οποία θα διαδραματίζει διαιτητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και θα είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη της παρακολούθησης των συμφωνηθέντων.

Μέσα αυτή την ατμόσφαιρα έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνησή την πρότασή της καθώς και δύο συμπληρωματικά κείμενα, για τα οποία, πέραν των διαρροών από την πλευρά των πιστωτών, δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ελληνικό συμπληρωματικό κείμενο περιλαμβάνει αλλαγές στο θέμα του ΦΠΑ, δεν κάνει καμία αναφορά στο φορολογικό καθεστώς των νησιών και σε περικοπές συντάξεων, και περιλαμβάνει αναλυτική πρόταση για την χρηματοδότηση της χώρας και την αποπληρωμή των μεσοπρόθεσμων χρεών προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Στο φορολογικό, η ελληνική πρόταση προβλέπει:

-Αύξηση του μειωμένου συντελεστή από 11% σε 12% έτσι ώστε τα προσδοκώμενα έσοδα να ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ. Σήμερα είναι στο 13%.

-Μη αποδοχή της υπαγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ στο 23%.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, η Αθήνα προτείνει:

-Πλεόνασμα 0,75% (αντί 0,6%) για το 2015

-Πλεόνασμα 1,5% (αντί 1%) το 2016

-Πλεόνασμα 2,5% το 2017.

Στο σκέλος της χρηματοδότησης και της διαχείρισης του χρέους η ελληνική πλευρά ζητά ουσιαστικά την εκταμίευση των 10,9 δισ. ευρώ που υπήρχαν στο ΤΧΣ για τις τράπεζες και επιστράφηκαν στο EFSF. Παράλληλα προτείνει να αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM/EFSF) τα 27 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ, άρα και τα 6,7 δισ. ευρώ που ωριμάζουν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου εφέτος.

Το συνολικό πακέτο της χρηματοδότησης, με βάση την ελληνική πρόταση μπορεί να φθάσει τα 28 δις ευρώ, καθώς προβλέπει ακόμη:

*Επιστροφή 3,3 δις ευρώ από τα SMP (δηλαδη τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών) για το 2014 – 2015.

*4 δις από τη μετάθεση πληρωμής των τόκων του δεύτερου δανείου των 50 δις από τον EFSF

*3,5 δις από τη μετακύλιση των ομολόγων ANFA (Agreement on Net Financial Assets)

* 1,8 δις από τη οφειλόμενη καταβολή της δόσης.

* Επιστροφή του «πλεονάζοντος» 1,2 δις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

* 3,1 δις από την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων που σήμερα είναι στα 14,9 δις.

By