Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020

Ιστορική συνάντηση Ομπάμα – Πάπα Φραγκίσκου

Επιβεβαιώθηκε η ταύτιση απόψεων μεταξύ τους στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, της διπλωματίας αλλά και της αναγκαιότητας να υπερασπιστούν τους χιλιάδες αποκλεισμένους σε ολόκληρο τον κόσμο

obama

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο πάπας Φραγκίσκος επιβεβαίωσαν σήμερα, κατά τη διάρκεια της ιστορικής επίσκεψης του ποντίφικα στο Λευκό Οίκο, την ταύτιση απόψεων μεταξύ τους στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, της διπλωματίας αλλά και της αναγκαιότητας να υπερασπιστούν τους χιλιάδες αποκλεισμένους σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Ως γιος μιας οικογένειας μεταναστών, είμαι ευτυχισμένος που φιλοξενούμαι σε αυτήν την χώρα, την οποία στο μεγαλύτερο μέρος της την έχουν οικοδομήσει τέτοιου είδους οικογένειες» είπε ο ποντίφικας στο Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής προς τιμή του.

Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επικεντρώθηκε στην κοινή μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, επικαλούμενος την παπική επιστολή «Laudato si» στην οποία είχε ταχθεί υπέρ μιας ενεργειακής επανάστασης που θα επιτρέψει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Αποδεχόμενοι αυτήν την επείγουσα ανάγκη—κι εγώ επίσης—μοιάζει ξεκάθαρο το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα που δε μπορούμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές προκειμένου να το επιλύσουν» είπε ο ποντίφικας, υπογραμμίζοντας «την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας».

Ο Φραγκίσκος τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του συστήματος με στόχο να υπάρξει μια «διαρκής και καίρια ανάπτυξη» που θα συμπεριλαμβάνει εκατομμύρια αποκλεισμένους σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Είναι επιπλέον καιρός να διαχειριστούμε τις αλλαγές που επιβάλλονται με στόχο μια διαρκή και καίρια ανάπτυξη. Μια τέτοια αλλαγή απαιτεί από την πλευρά μας, με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο, να λάβουμε υπόψη μας (…) τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν σε ένα σύστημα που τους έχει περιθωριοποιήσει» επισήμανε ο πάπας.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής οι δύο ηγέτες θα έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο, στο δεύτερο τετ α τετ ανάμεσά τους, έπειτα από εκείνο της άνοιξης του 2014 στο Βατικανό.

Είναι η τρίτη φορά στην ιστορία που ένας ποντίφικας επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο: ο Τζίμι Κάρτερ είχε κάνει δεκτό τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄ το 1979 και ο Τζορτζ Μπους είχε κάνει δεκτό τον Βενέδικτο το 2008.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By