Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κ. Μίχαλος: Χρειάζονται πολιτική σταθερότητα και συνέχιση των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων

Για να διατηρηθεί και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη που επιτεύχθηκε φέτος

mixalos

Για να διατηρηθεί και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη που επιτεύχθηκε φέτος χρειάζονται πολιτική σταθερότητα και η συνέχιση των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Στο 25ο ετήσιο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι είναι μεγάλο λάθος να πιστέψουμε ότι η πορεία από εδώ και πέρα θα είναι εύκολη. Δεν υπάρχει «αυτόματος πιλότος» για την ανάπτυξη, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζονται σωστές και γενναίες αποφάσεις. Υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας είναι η αβεβαιότητα.

«Παρά το θετικό μήνυμα της αύξησης του ΑΕΠ, η σταθερότητα κάθε άλλο παρά χαρακτηρίζει το εγχώριο κλίμα. Η συνεχιζόμενη διελκυστίνδα με την τρόικα, η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και οι υπαναχωρήσεις των εταίρων, ως προς την περαιτέρω μείωσή του, αλλά και το εκλογικό σκηνικό, εδώ και μήνες, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δημιουργούν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας», υπογράμμισε.

Αυτό το περιβάλλον, συνέχισε ο κ. Μίχαλος, αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου από τον ιδιωτικό τομέα. Προκαλεί ανησυχία στις αγορές, αποτρέπει υποψήφιους επενδυτές, παγώνει επιχειρηματικά σχέδια και πρωτοβουλίες.

«Υπάρχουν κάποιοι που υποβαθμίζουν το πρόβλημα ή ακόμα και λοιδορούν την ανησυχία της αγοράς για την εικόνα που δίνει η χώρα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Κάνουν τεράστιο λάθος. Για να προχωρήσει επιτέλους μπροστά η ελληνική οικονομία, χρειάζεται κεφάλαια. Χρειάζεται επενδυτές οι οποίοι θα τα εμπιστευθούν στη χώρα για να στηρίξουν την παραγωγή, την απασχόληση, τα εισοδήματα. Και αυτοί οι κάποιοι δεν βρίσκονται μόνο στην Ελλάδα. Βρίσκονται και στην κορυφή της πυραμίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μιλώ καθαρά για τη γερμανική κυβέρνηση που ηγείται της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε το θέλουμε είτε όχι», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Όπως ανέφερε, η στάση του Βερολίνου μπορεί να χαρακτηριστεί αν όχι εχθρική, τουλάχιστον μη φιλική προς την Ελλάδα. «Η γερμανική κυβέρνηση είναι αυτή που απαιτεί να κάνει η χώρα μας ό,τι αυτή δεν κάνει στη δικής της. Γιατί και η Γερμανία αποδεδειγμένα – και αυτό το λένε όλοι οι οικονομικοί αναλυτές – έχει ανάγκη μεταρρυθμίσεων, αλλά η κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ δεν τις προωθεί εξαιτίας του πολιτικού κόστους», πρόσθεσε.

By