Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Καλπάζει» η ιλαρά: Πάνω από 1.500 κρούσματα, τα 853 χρειάστηκαν νοσηλεία

Σοβαρές επιπλοκές σε 207 περιστατικά με ιλαρά – Σε πλήρη εξέλιξη και η επιδημία γρίπης – Βασικό «όπλο» ο εμβολιασμός, λένε οι επιστήμονες 

Σε πλήρη –και παράλληλη- εξέλιξη βρίσκονται οι επιδημίες της ιλαράς και της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα. Τα κρούσματα της ιλαράς έχουν ξεπεράσει πλέον τα 1.500, ενώ τα σοβαρά περιστατικά της γρίπης, που χρειάστηκαν νοσηλεία, έχουν ξεπεράσει τα 40.

Σε  ό,τι αφορά τα θανατηφόρα περιστατικά, έχουν σημειωθεί δύο θάνατοι λόγω επιπλοκών από ιλαρά ενός βρέφους και ενός εφήβου – τον περασμένο Νοέμβριο- ενώ στην επιδημία της γρίπης η μοιραία λίστα άρχισε να μακραίνει τον τελευταίο μήνα οπότε και καταγράφηκαν οι έξι από τους εννέα μέχρι τώρα θανάτους. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το βασικό «όπλο» που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες είναι ο εμβολιασμός.

Στη Νότια Ελλάδα το επίκεντρο της ιλαράς

Το επίκεντρο της ιλαράς παραμένει από την αρχή της επιδημικής έξαρσης, τον περασμένο Μάιο, στη Νότια Ελλάδα. Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά καθώς και άτομα από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 25 έως 44 χρόνων, ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα.

Μάλιστα, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ένας ισχυρός θύλακας της ιλαράς είναι τα νοσοκομεία: τουλάχιστον 57 κρούσματα καταγράφηκαν σε γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ εκτιμάται πως άλλοι τόσοι νόσησαν με ιλαρά μεταξύ των λοιπών εργαζομένων στα νοσοκομεία. Σημειώνεται πως στις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρονται τα κρούσματα μόνο για επαγγελματίες υγείας, δηλαδή για γιατρούς και νοσηλευτές.

Ένα στα πέντε κρούσματα ιλαράς, πάντως, αφορά σταθερά Έλληνα ή Ελληνίδα ηλικίας 25 έως 44 χρόνων, που δεν έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Η πλειονότητα των κρουσμάτων ιλαράς αφορά Ρομά ανηλίκους έως 14 χρόνων.

Ανεβαίνει και η εποχική γρίπη

Αυξημένη δραστηριότητα διαπιστώνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφορικά και με την, αναμενόμενη λόγω εποχής, γρίπη.

Η κυκλοφορία των ιών της γρίπης είναι αρκετά έντονη και εκτιμάται πως 1 στις 20 επισκέψεις σε γιατρούς αφορά ασθενείς με συμπτώματα γρίπης.

Από την ανάλυση των δειγμάτων προκύπτει πως ο κυρίαρχος ιός της εφετινής γρίπης είναι ο τύπος Β που «προηγείται» με μικρή διαφορά έναντι του επίσης ισχυρού ιού Α(Η1Ν1), του λεγόμενου πανδημικού.

Η εφετινή επιδημία έχει οδηγήσει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες (ΜΕΘ) 34 ασθενείς που εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές μετά τη νόσησή τους με γρίπη. Από τους 34 αυτούς ασθενείς, οι 21 ήταν άνδρες και οι 13 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 81 έτη και εμβολιασμένοι ήταν μόλις οι τρεις. Τα 18 από τα κρούσματα αυτά οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 16 στον ιό γρίπης τύπου Β.

Εννέα θάνατοι λόγω γρίπης 

Μέχρι τώρα στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν δηλωθεί εννέα θάνατοι. Πρόκειται για επτά άνδρες και δύο γυναίκες, ηλικίας από 39 έως 87 ετών, εκ των οποίων οι οκτώ είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.

Στα τέσσερα από τα θύματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και στα πέντε ιός γρίπης τύπου Β. Αξίζει να σημειωθεί πως από το σύνολο των ασθενών που απεβίωσαν κανένας δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη, παρότι οι οκτώ από τους εννέα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

By