Δευτέρα, 30 Μαρτίου, 2020

Κατσέλη: Ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με εταίρους

Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας μίλησε για την οικονομία σε εκδήλωση του ΣΒΒΕ.

katseli - koinwniki symfwnia

Την ανάγκη συμφωνίας με τους εταίρους και ανάταξης της οικονομίας τόνισε η Λ. Κατσέλη. Προανήγγειλε κλειστές συναντήσεις της Εθνικής με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Οι τρεις προτεραιότητες της τράπεζας. Μοχλός ανάπτυξης το ΧΑ, τονίζει ο Λαζαρίδης.
Την ανάγκη να επισπευσθεί η συμφωνία με τους εταίρους για την ενδιάμεση συμφωνία, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για το νέο πρόγραμμα επισήμανε η κ. Λούκα Κατσέλη πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας σε δηλώσεις της στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα 100 χρόνια του ΣΒΒΕ.

Μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΒΒΕ για την παρουσίαση του επετειακού λευκώματος για τα 100 χρόνια λειτουργίας του Συνδέσμου, η κ. Κατσέλη έθεσε ως εθνικό στόχο για τα επόμενα χρόνια τη διεύρυνση και αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας με αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, επισημαίνοντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να μπει σε πορεία επανεκκίνησης.

Για να υπηρετηθεί ο εθνικός στόχος θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να υποχωρήσει η αβεβαιότητα.

Δεύτερη προϋπόθεση, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, είναι η σύμπραξη Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με βάση ένα στρατηγικό σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε κλειστές συναντήσεις της διοίκησης της Εθνικής με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, αμέσως μετά το Πάσχα, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τα προβλήματα και τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων.

Η Εθνική είναι έτοιμη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση με παροχή ρευστότητας σε εξωστρεφείς, καινοτόμες επιχειρήσεις καθώς και σε επιχειρήσεις με μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Προτεραιότητες της νέας Διοίκησης, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, θα είναι η παροχή ρευστότητας στην οικονομία και η υποστήριξη των παραγωγικών αναδιαρθρώσεων με επίκεντρο της εξαγωγικές και καινοτόμες επιχειρήσεις. Πέραν των παραδοσιακών εργαλείων, όπως τα ΣΔΙΤ, η Εθνική προτίθεται να εισάγει νέα καινοτόμα εργαλεία, όπως η ανακυκλούμενη ρευστότητα σε συνεργασία με υπερεθνικούς φορείς.

Προτεραιότητα της νέας διοίκησης της Εθνικής αποτελεί επίσης η επιθετική προσέλκυση κεφαλαίων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, κίνηση που προϋποθέτει και την άρση όλων των αντικινήτρων στην άσκηση της επιχειρηματικότητας.

Σημαντικό επίσης στοιχείο στη στρατηγική της Εθνικής όσον αφορά τη στήριξη της επιχειρηματικότητας θα είναι η ανάδειξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Τέλος, η κ. Κατσέλη σημείωσε τον σημαντικό ρόλο του Χ.Α. στην άντληση κεφαλαίων, κάτι στο οποίο στάθηκε και ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σωκράτης Λαζαρίδης σημειώνοντας ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών απέδειξε κατά τη διάρκεια της κρίσης ότι αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μέσω της άντλησης κεφαλαίων, κυρίως από το εξωτερικό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, κ. Αθανάσιος Σαββάκης επισήμανε ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τις επιχειρήσεις, φέρνοντάς τις ακόμα και στο όριο της επιβίωσης και υπογράμμισε την ανάγκη παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη καθώς και την πορεία υλοποίησης άμεσα σημαντικών μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του κράτους και της εγχώριας αγοράς.

«Ανάταξη της οικονομίας, έξοδος από την κρίση και αναπτυξιακή πορεία δεν μπορούν να υπάρξουν αν δεν συμφωνηθούν και δεν υλοποιηθούν άμεσα σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους και της εγχώριας αγοράς», τόνισε ο κ. Σαββάκης.

By