Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Και ο γιος του Νίκου Βούτση μεταξύ των αλληλέγγυων που περίμεναν τον Κουφοντίνα έξω από τον Κορυδαλλό

Στην ίδια ομάδα και ένας νεαρός που είχε συλληφθεί μαζί με μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς – «Ουδέν σχόλιον»… το σχόλιο του προέδρου της Βουλής

Ο γιος του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, βρισκόταν μεταξύ των αλληλέγγυων που περίμεναν σήμερα, έξω από την πύλη των φυλακών Κορυδαλλού, τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο εκτελεστής της τρομοκρατικής οργάνωσης έλαβε 48ωρη άδεια από το συμβούλιο των φυλακών. Βγήκε χαμογελαστός από τις φυλακές, έξω από τις οποίες τον περίμεναν φίλοι και συγγενείς.

Εκεί ήταν και ομάδα νεαρών, που φώναζαν «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά».
Ανάμεσα στους νεαρούς ήταν ο γιος του Νίκου Βούτση, καθώς και ένας νεαρός που είχε συλληφθεί στη Νέα Σμύρνη μαζί με μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

«Ουδέν σχόλιον»… ήταν το σχόλιο του προέδρου της Βουλής για την παρουσία του γιου του στην «υποδοχή» Κουφοντίνα.

Ποιος είναι ο Γιώργος Βούτσης

Ο γνωστός στον αντιεξουσιαστικό χώρο, Γιώργος Βούτσης-Βογιατζής, έχει στο παρελθόν συλληφθεί (Οκτώβριος του 2007) και καταδικαστεί για τη ληστεία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην περιοχή του Γκύζη. Ο ίδιος είχε αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τη ληστεία, όχι όμως και για τη χειροβομβίδα που βρέθηκε στην τσάντα του, λέγοντας ότι η ιδεολογία του δεν θα του επέτρεπε να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο το 2010, έχοντας εκτίσει την ποινή του. Ο Νίκος Βούτσης, μάλιστα, είχε καταθέσει τότε ως μάρτυρας υπεράσπισης, αν και είχε δηλώσει πως έμεινε έκπληκτος με την ενέργεια του γιου του.

«Με τη ληστεία ήθελα να δείξω την αντίθεσή μου στο τραπεζικό σύστημα» φέρεται να είχε πει ο γιος του Νίκου Βούτση και της πρώην συζύγου του, Σοφίας Βογιατζή, τον Απρίλιο του 2008, ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που θα αποφάσιζε για την παράταση ή όχι της προσωρινής κράτησής του.

Το γράμμα που απέστειλε στους συντρόφους του μέσα από τη φυλακή στις 19 Ιανουαρίου 2009 είναι ενδεικτικό της στάσης του «ιδεολόγου αναρχικού», που είχε κρατήσει όλο το προηγούμενο διάστημα. «Η επιλογή της ληστείας αποτελεί έναν σταθμό της πορείας μου προς την άρνηση» είχε γράψει χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Βούτσης-Βογιατζής καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλακή για τη ληστεία και αφέθηκε ελεύθερος, αφού εξέτισε 17 μήνες και έκανε 223 μεροκάματα στο τυπογραφείο των φυλακών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο Γιώργος Βούτσης παρέμενε ενεργός και εντός της φυλακής, όντας μάλιστα ένας εκ των πρωτεργατών της «εξέγερσης» του Νοεμβρίου του 2008, με τη συμμετοχή κρατουμένων από όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Λίγο αργότερα, ήταν ο ίδιος που κρέμασε, έξω από την Ε” πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, ένα πανό, που έγραφε: «Τιμή και δόξα στον Αλέξη». Είχε προηγηθεί, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, ο θάνατος του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από την σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, στα Εξάρχεια.

Το 2016, τέλος, ο Γιώργος Βούτσης είχε βρεθεί και πάλι στη δημοσιότητα, καθώς διαπίστωσε ότι ήταν καταχωρισμένος στις μαύρες λίστες των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης -και συγκεκριμένα της βρετανικής MI6 και της CIA- καταγγέλλοντας «υπερατλαντική απαγωγή» στο ταξίδι του προς Μεξικό, με στάση στο Λονδίνο!

Βγήκε άνετος με 48ωρη άδεια ο Κουφοντίνας

Εκτός φυλακής για πρώτη φορά μετά την καταδίκη του για τις δολοφονίες που διέπραξε ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν βρέθηκε την Παρασκευή ο Δημήτρης Κουφοντίνας, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Αγγελική Σωτηροπούλου, και τον γιο του, Έκτορα.

Ο καταδικασμένος για τρομοκρατία, βγαίνοντας από τη φυλακή, χαμογέλασε και άνοιξε τα χέρια του στους αλληλέγγυους, που τον υποδέχθηκαν με το σύνθημα «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά».

Η συνήγορός του, Ιωάννα Κούρτοβικ, έκανε λόγο για ένα δικαίωμα που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες τα προηγούμενα χρόνια. Επιτέθηκε, δε, σε όσους εκφράζουν τη διαφωνία τους, λέγοντας ότι «ασχημονούν και και φωνασκούν».

Η κυρία Κούρτοβικ έκανε λόγο για «ένα δίκαιο συμβούλιο που έκανε μια δίκαιη κρίση με βάση το νόμο και χορήγησε την άδεια».

Αφού ευχαρίστησε το συμβούλιο, στη συνέχεια απευθύνθηκε σε όσους αντιδρούν στην απόφασή του, λέγοντας: «Περιμένουμε από εσάς και όσους παρεμβαίνουν στο έργο των θεσμικών οργάνων να σεβαστούν τον κρατούμενο και να πάψουν να ασχημονούν και να φωνασκούν».

«Το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν αποτελεί παράγοντα κρίσης για την άσκηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για προηγούμενες αρνήσεις αντίστοιχου αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα, η δικηγόρος του είπε ότι «ήταν αρκετές», υποστηρίζοντας ότι «στηρίχθηκαν σε κριτήρια που δεν προβλέπει ο νόμος. Ο νόμος δεν προβλέπει ότι η μεταμέλεια είναι κριτήριο κρίσης».

Στον καταδικασμένο τρομοκράτη επιβλήθηκαν αυστηροί περιοριστικοί όροι, συγκεκριμένα της παρουσίας δύο φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβας Αττικής).

Η διήμερη άδεια, η πρώτη που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των φυλακών μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις, στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει παλαιός νόμος που ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.

Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος αλλά η συμπεριφορά εντός της φυλακής (πειθαρχικά κ.λπ.).

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που συναίνεσε και ο εισαγγελέας επόπτης των φυλακών, ο οποίος έχει δικαίωμα να αρνηθεί ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων δύο μελών του συμβουλίου, γι” αυτό και τελικά η άδεια χορηγήθηκε.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγαίνει από τις φυλακές – Μαζί του με τη μπλέ ζακέτα η σύζυγός του Αγγελική Σωτηροπούλου

Μαζί με τον Δημήτρη Κουφοντίνα ο γιος του Έκτορας (με το λευκό πουκάμισο)

Ο Έκτορας Κουφοντίνας και ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Η Αγγελική Σωτηροπούλου και ο Δημήτρης Κουφοντίνας

By