Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κερέ: Ο χρόνος πιέζει την Ελλάδα

Η χώρα πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της και να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις

mpenoua-kere

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπή της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, που μιλά για την τακτική τη τράπεζας προς την χώρα, σε συνέντευξη του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης».

Αναφερόμενος στην τετράμηνη παράταση της συμφωνίας από το Eurogroup, ο κ. Κερέ, κάνει λόγο για την δέσμευση της Ελληνικής πλευράς για πλήρη συνεργασία με τους τρεις οργανισμούς- ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΕ- «προκειμένου να επιταχυνθεί η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι «ο χρόνος πιέζει».

Ο κ. Κερέ αναφέρεται στην ανάγκη να προχωρήσει αποφασιστικά η κυβέρνηση στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, καθώς και στο να ασκήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική, καθώς με αυτό τον τρόπο «θα εκλείψουν οι αμφιβολίες σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και οι ξένοι επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Μετά το πέρας της αξιολόγησης και εφόσον το επιθυμεί και η Ελληνική πλευρά, θα μπορεί να συζητηθεί στο Eurogroup η διάδοχη κατάσταση.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, αναγνώρισε τις «επώδυνες προσπάθειες» που κατέβαλε η Ελλάδα, που χάρη στις οποίες «κατάφερε να σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την αποκατάσταση της διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών και της εξωτερικής της θέσης».

Έκανε δε λόγο για την ανάγκη επιβολής μέτρων λέγοντας χαρακτηριστικά «ας μην γελιόμαστε: η προσαρμογή ήταν αναπόφευκτη και, πιστέψτε με, θα ήταν πολύ χειρότερα χωρίς την ευρωπαϊκή και τη διεθνή στήριξη».

Άσκησε και κάποια κριτική στο πρόγραμμα, αναφερόμενος σε πράγματα στα οποία στο παρελθόν θα έπρεπε να έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή:

«Πιστεύω πως σε πιο πρώιμο στάδιο του προγράμματος θα έπρεπε να είχε δοθεί περισσότερη έμφαση στη μείωση της προσοδοθηρίας και την καταπολέμηση των οργανωμένων συμφερόντων στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί ένας πιο δίκαιος επιμερισμός του βάρους της προσαρμογής.

Επιπλέον, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κρίση, η Ευρώπη δεν είχε τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους άλλοι οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία στηρίζει δίκτυα κοινωνικής προστασίας σε χώρες οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία διαρθρωτικής προσαρμογής».

Στην ερώτηση ότι η ΕΚΤ άσκησε πίεση στην Ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Κερέ κάνει λόγο ότι η Κεντρική τράπεζα έχει κανόνες που ισχύουν για όλα τα μέλη της ανεξαίρετος, ενώ δίνει εξηγήσεις για την απόφαση της 4ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία η ΕΚΤ ανέστειλε το waiver για τα Ελληνικά χρεόγραφα:

«Λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής τους διαβάθμισης, τα ομόλογα εκδόσεως ή εγγυήσεως της ελληνικής κυβέρνησης κατ’ αρχήν δεν θα πρέπει επ΄ ουδενί να γίνονται αποδεκτά ως ασφάλεια για τις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.

Το 2010 η ΕΚΤ έλαβε έκτακτη απόφαση να αναστείλει την εφαρμογή του ελάχιστου ορίου πιστοληπτικής διαβάθμισης ως κριτηρίου καταλληλότητας των ασφαλειών (η επονομαζόμενη παρέκκλιση) και να τα συμπεριλάβει στις αποδεκτές ασφάλειες, με βάση τον συλλογισμό ότι θα είχε δρομολογηθεί και θα εφαρμοζόταν στην Ελλάδα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Μετά τις εκλογές, με δεδομένη την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να μεταβάλει ουσιαστικά ή ακόμη και να τερματίσει το πρόγραμμα, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν μπορούσε πλέον να θεωρήσει ότι η αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωνόταν με επιτυχία και αποφάσισε να άρει την παρέκκλιση.

Φυσικά, η παρέκκλιση θα τεθεί εκ νέου σε ισχύ όταν θα είναι και πάλι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, ανάλογα με την έκβαση των συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των οργανισμών. Ελπίζω αυτό να γίνει σύντομα, όταν θα έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις».

By