Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου, 2017

Kiku Athens: Σταθερά πολύ καλό και για πρώτη φορά με φιλικότερες τιμές

Ο Τάσος Μητσελής δοκίμασε το ανανεωμένο, χειμωνιάτικο μενού του περίφημου Kiku στην Δημοκρίτου, το οποίο με head chef τον Σταμάτη Σκριάπα είναι σε πολύ καλή φάση και σιγουρότερο από ποτέ για τον εαυτό του.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε με το καλησπέρα το εξής: το Kiku δεν είναι μόνο ένα prive εστιατόριο. Αυτό συνεπάγεται ότι έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε, χωρίς να χρειάζεται να είναι κάτοχος της κάρτας μέλους η οποία όμως ισχύει κανονικά, έχει ετήσια συνδρομή και όποιος την διαθέτει, απολαμβάνει μια σειρά από extra προνόμια που στερούνται οι καθημερινοί πελάτες. Ένα από αυτά για παράδειγμα, όπως μου εξηγήσε ο Γιώργος Ανδρίτσος είναι ότι ένα μέλος του club μπορεί να κλείσει όλο το εστιατόριο χωρίς έξτρα χρέωση για το ρεζερβέ και να δειπνήσει στο Kiku με τον αγαπημένο του άνθρωπο, πληρώνοντας μόνο ό,τι καταναλώσει. Κατά τα άλλα η πόρτα του Kiku είναι ανοιχτή, παραμένοντας το ίδιο ένα σταθερό σημείο αναφοράς για την γαστρονομία της πρωτεύουσας.

Kiku Kolonaki
Hibiki with Edamame

Τον ικανότατο σεφ Σταμάτη Σκριάπα τον είχα ξεχωρίσει από την θητεία του στο λονδρέζικου τύπου japanese Inbi που δεν υπάρχει πια. Ακόμα θυμάμαι ένα από τα αρτιότερα και πιο νόστιμα pork belly που έχω δοκιμάσει σε τέτοιου είδους εστιατόρια και έφερε την υπογραφή του. Ο ίδιος ως σεφ διαθέτει πολλές αρετές. Η πρώτη που μου έρχεται κατευθείαν στο μυαλό και δίνει το στίγμα των μεγάλων δυνατοτήτων του είναι ότι έχει αφομοιώσει σε τέτοιο βαθμό και με αβίαστο τρόπο την μαγειρική φιλοσοφία του Nobu χωρίς να αναπαράγει ακόμα μια κόπια της. Αυτό είναι ένα σημαντικό προσόν του. Επίσης ένα από τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν και αποτυπώνεται στο ανανεωμένο μενού του εστιατορίου είναι ότι δεν έχει την παραμικρή αγωνία να εντυπωσιάσει με φαντεζί παράτολμους συνδυασμούς και ριψοκίνδυνες ακροβασίες. Ξέρει την ιαπωνική κουζίνα πολύ καλά στην fusion διάστασή της, την εκτελεί πειστικά και με ακρίβεια με αποτέλεσμα το Kiku στο Κολωνάκι να κατακτά πλέον μια γαστρονομική ωριμότητα που το κάνει ιδιαιτέρως ελκυστικό.

Stamatis Skriapas: executive head chef, Kiku Group
Yujiro Harada: executive sushi chef, Kiku Group

Από την κάρτα του φαγητού αποθήκευσα στον σκληρό μου δίσκο το άψογο all time class Black Cod μαριναρισμένο σε λευκή πάστα miso, σε μια γενναία ποσότητα που εύκολα τη μοιράζονται και δυο άτομα. Για χατίρι του και μόνο, μιας και ατυχεί εντελώς ως εκτέλεση κατά καιρούς σε διάφορα εστιατόρια, θα επέστρεφα στο Kiku για να το απολαύσω-γιατί όχι- και στο μπαρ, με ένα ιαπωνικό ουίσκι όπως λ.χ. το κορυφαίο δωδεκάρι Yamazaki. Από την άλλη, για το ζεστό φουά γκρα του Σκριάπα έχουμε μιλήσει και το περασμένο καλοκαίρι. Το παίζει στα δάχτυλα. Στην χειμερινή του εκδοχή συνοδεύεται με γλάσο από τζίντζερ, πουρέ ιαπωνικού δαμάσκηνου και μαρμελάδα τζίντζερ. Θα ήταν παράλειψη όμως να μην αναφέρω και το Beef Sukiyaki, μια καθαρόαιμη και σκληροπυρηνική japanese hot pot style σπεσιαλιτέ με λεπτές φέτες μοσχαριού εξαιρετικής ποιότητας, που σερβίρονται με λαχανικά σε ζωμό umami, αποτυπώνοντας με τον πιο άμεσο τρόπο την ιαπωνική ταυτότητα της κουζίνας. Όσον αφορά το σούσι, τα nigiri του Yujiro Harada υπογραμμίζουν ακόμη περισσότερο την japanese κουλτούρα του εστιατορίου.


Ενώ μια barlady, η Κλαίρη Πλαστήρα, κάνει την εμφάνισή της στην μπάρα, επιμελείται και εκτελεί τα cocktail, έχει ζωντάνια και ωραία, διακριτική παρουσία, γι’ αυτό προβλέπω να απασχολεί προσεχώς και την στήλη The Bars.

Υ.Γ. : Η τιμολογιακή πολιτική στο Kiku έχει κατά τι χαλαρώσει, γι’ αυτό ο λογαριασμός για ένα πλήρες δείπνο με κρασί ή cocktail, κυμαίνεται για πρώτη φορά από €60 έως €80 το άτομο αλλά είστε ευέλικτοι να κινηθείτε και λίγο πιο χαμηλά.

Info: Δημοκρίτου 12, Κολωνάκι, τηλ. 210 3647033

Γράφει ο Τάσος Μητσελής 

ΠΗΓΗ: fnl-guide

By