Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κλείνουν τα σύνορα: Πάρκινγκ προσφύγων επί πληρωμή η Ελλάδα

Η Ελλάδα επιχειρεί μόνο μια αποσυμπίεση της κατάστασης

prosf

Η απόφαση για κλείσιμο των βαλκανικών συνόρων φαίνεται πως είναι μη αναστρέψιμη. Όπως αναφέρεται ρητά και στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι 28 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την Κυριακή να κλείσουν τον Δρόμο των Βαλκανίων, μετατρέποντας την Ελλάδα σε πάρκινγκ προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η Ελλάδα αυτό που θα επιχειρήσει να πετύχει στη Σύνοδο Κορυφής είναι μία αποσυμπίεση της κατάστασης.

Από τη μία θα ζητήσει να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία, δηλαδή να έρχονται τόσο το δυνατόν λιγότεροι μετανάστες, και από την άλλη να ξεκινήσει άμεσα το σχέδιο επανεισδοχής, προκειμένου να φύγουν από την Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχει στροφή στην Ευρώπη συνολικά στο ζήτημα των συνόρων και πλέον «δεν έχουμε επιλογή».

Για την ώρα, πάντως, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως αφήνει ανοιχτό το θέμα των κυρώσεων. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Θα δούμε αν θα το θέσουμε».

Τουσκ: Θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων

Στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είναι ξεκάθαρος: «Το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ροών» και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ” όλους».

«Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».

Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη έτοιμο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ, την τριετία 2016 -2018. Ένα μεγάλο τμήμα των κονδυλίων αυτών προορίζεται για την Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στο έδαφός της.

«Όπως είπε ο πρωθυπουργός Τσίπρας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών» επισημαίνει στην επιστολή του ο Ντ. Τουσκ. Ο ίδιος καλεί τους 28 ηγέτες να συμφωνήσουν ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο.

Ποια φράση θέλει να βγάλει η Μέρκελ από τη συμφωνία

Υπό αμφισβήτηση θέτει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το συμπέρασμα της Συνόδου, λέγοντας σε κορυφαίους αξιωματούχους της Ε.Ε. ότι δεν θα συμφωνήσει να αναφέρει η κοινή δήλωση των ηγετών ότι η δυτική μεταναστευτική βαλκανική οδός είναι «κλειστή».

Οι διπλωμάτες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχαν εργαστεί ώστε να προετοιμάσουν κατάλληλα το κείμενο με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει ένα ομαλό συμβούλιο με την Τουρκία σήμερα, που θα οδηγήσει στην επίδειξη της αλληλεγγύης μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. στο πώς θα αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση.

Όπως μεταδίδει το Politico, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Μέρκελ ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια συνάντησης σήμερα το πρωί με τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι αντιτίθεται σε ένα σημείο μίας κρίσιμης πρότασης του προσχεδίου, σε αυτή που αναφέρει: «αυτή η οδός είναι τώρα κλειστή».

Η πηγή υποστήριξε ότι η δήλωση είναι πραγματικά λανθασμένη, δεδομένου ότι υπάρχουν πρόσφυγες που έρχονται στη Γερμανία κάθε μέρα, ακόμη και αν είναι μόνο μερικές εκατοντάδες.

Επί της ουσίας, η Μέρκελ δέχεται το κομμάτι της πρότασης «οι παράνομοι ροές μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων φτάνουν στο τέλος», αλλά όχι το σημείο «αυτή η διαδρομή έχει τώρα κλείσει». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιούνκερ στήριξε την αντίδραση της Μέρκελ.

Ο Σουηδός Πρωθυπουργός Stefan Löfven φτάνοντας στην Σύνοδο δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει μεγαλύτερη υποστήριξη από την Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει την εισροή προσφύγων.

Το έγκριτο σάιτ Politico, με έδρα τις Βρυξέλλες, γράφει για το περιεχόμενο της Συνόδου Κορυφής

Οι ηγέτες της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία για την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία. Οι ηγέτες της ΕΕ συναντούν τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου προκειμένου να σταματήσει η ροή μεταναστών προς τη δυτική Ευρώπη. Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να είναι:

  • Ο Δρόμος των Βαλκανίων προς την Ευρώπη θα κλείσει
  • Η πολιτική ανοιχτών συνόρων τελείωσε
  • Ολοι οι μη Σύροι μετανάστες θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία (απ” όπου η μεγάλη πλειοψηφία φεύγει προς Ελλάδα), η οποία θα λάβει ευρωπαϊκή βοήθεια.

Μετά τη συνάντηση με τον Νταβούτογλου, οι ηγέτες θα συζητήσουν την εφορμή της πολιτικής Σένγκεν και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες, εδικά στην Ελλάδα.

Τα βασικά θέματα που θα θέσει ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής

  • Μετεγκατάσταση μεταναστών από την Ελλάδα και επανεγκατάσταση στην Τουρκία
  • Να υπάρχει αξιόπιστη μετεγκατάσταση, να φεύγουν και με αεροπλάνο
  • Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για όλα αυτά
  • Μείωση των ροών προς τα νησιά
  • Επανεισδοχή στην Τουρκία όσων δεν τους χορηγείται άσυλο
  • Να έχει η Ελλάδα άμεσα οικονομική βοήθεια

Επόμενο βήμα το κλείσιμο της Ειδομένης

Με το δεδομένο πως ο Δρόμος των Βαλκανίων θα μείνει κλειστός, η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση στην Ειδομένη, αφού θα πρέπει να απομακρύνει από την περιοχή τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Μπορεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας να είχε πει πως προσδοκία της Ελλάδας είναι να ξανανοίξει η Ειδομένη, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν υπήρξε ποτέ. Ισως γι” αυτό χθες ο κ. Μουζάλας να ανέφερε πως η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί ώστε να φιλοξενήσει πολλούς περισσότερους μετανάστες.

 

By