Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2019

Κομισιόν διαψεύδει ΑΠΕ για συντάξεις: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται

Σε διάψευση της είδησης ότι η υπάρχει συμφωνία για μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις προχώρησε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ερωτηθείς σχετικά για το εάν έχει ήδη εκτιμηθεί ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν είναι απαραίτητες και ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε ότι η θέση έχει καταγραφεί από τον επικεφαλής της Κομισιόν και είναι «Pacta sunt servanda» (ελληνιστί: οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Οπως πρόσθεσε, αυτή είναι η μόνη θέση.

Ακόμη, σε ερώτηση αν η θέση «Pacta sunt servanda» αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ή κάθε μέρος προηγούμενων συμφωνιών αρνήθηκε να εξειδικεύσει, επαναλαμβάνοντας την προηγούμενη θέση.Τέλος, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, η αποστολή των θεσμών ολοκληρώθηκε και αναμένεται να υπάρξει ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές από την πλευρά των δανειστών, ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία Αθήνας – Θεσμών για τις συντάξεις.

Η πρώτη πηγή που μίλησε στο Reuters ανέφερε ότι οι εικασίες ότι οι Θεσμοί έχουν συμφωνήσει με τις απόψεις της Ελλάδας είναι πρώιμες. “Απαιτείται ακόμη πολύ δουλειά” ανέφερε η πηγή των δανειστών στο Reuters. Ενώ μια δεύτερη πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη κατάληξη στις συζητήσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι την αρχική είδηση ότι οι Θεσμοί δέχονται όχι μόνο αναβολή αλλά και ακύρωση του μέτρου για τις συντάξεις μετέδωσε αρχικά το ΑΠΕ επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές. “Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο Πρακτορείο ότι οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα , μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του. Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης” ανέφερε το σχετικό τηλεγράφημα.

By