Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020

Kοντομέρκος: Η Moehegan και τo Inspire Athens θα φέρουν κι άλλους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα

«Με το νέο project προετοιμάζουμε το έδαφος και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη νέα Ελλάδα. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα αλλάζει πρόσωπο και η Αθήνα μπαίνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διεθνώς.

Ολα τα βλέμματα από το εξωτερικό είναι στραμμένα στην ελληνική πρωτεύουσα για το αν αυτό το έργο θα επιτύχει. Και είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχει και θα φέρει ακόμη περισσότερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα».

Αυτό αναφέρει ο κ. Μάριο Κοντομέρκος, επικεφαλής του ομίλου Μohegan Entertainmert, ο οποίος, με εταίρο τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποτελεί τον έναν από τους δύο διεκδικητές για την άδεια καζίνο στο Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα εντός της έκτασης του Ελληνικού, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που πραγματοποιεί το ελληνικό Δημόσιο.

Ο όμιλος παρουσίασε χθές το project «Inspire Athens», (δείτε ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ) το οποίο φιλοδοξεί να αυξήσει κατά 10% τις διεθνείς αφίξεις, ήτοι να φέρει επιπλέον πάνω από 3 εκατ. επισκέπτες στη χώρα μας, αποτελώντας έναν “premium’’ προορισμό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα δημιουργήσει 7.000 θέσεις εργασίας.

Η έμπνευση για το έργο έρχεται από τον ελληνικό πολιτισμό και τις Καρυάτιδες και όπως αναφέρουν οι επιτελείς του «συνδυάζει την αειφορία και την ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας με τα διεθνή standards αντίστοιχων resorts σε όλο τον κόσμο».

Ο κ. Κοντομέρκος μάλιστα επανέλαβε ότι ο σχεδιασμός της Μohegan σε επενδύσεις αυτού του είδους είναι πάντα σε μακροπρόθεσμη βάση, ενώ ξεχωριστά ήταν τα ευχαριστήρια, από τον ίδιο στον «ακούραστο», όπως τον χαρακτήρισε, υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Αδωνι Γεωργιάδη, καθώς επίσης και στον εταίρο της Mohegan στην Ελλάδα, τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Δεδομένου ότι αυτή την στιγμή είναι σε πλήρη εξέλιξη ο διαγωνισμός (σ.σ. οι προσφορές υποβλήθηκαν την περασμένη Παρασκευή από τους δύο διεκδικητές, το σχήμα των Mohegan – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον όμιλο της Hard Rock) κι ερωτηθείς για το αν οι διαδικασίες από την αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου και Παιγνίων εξελίσσονται ομαλά ο κ. Κοντομέρκος ανέφερε:

«Εχουμε δει ειδικά τους τελευταίους μήνες μεγάλη προσπάθεια από πλευράς του ελληνικού Δημοσίου ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες. Ελπίζουμε ότι όλες οι διαδικασίες θα συνεχίσουν το ίδιο γρήγορα με τον πλέον διαφανή τρόπο».

Σημειώνεται εδώ ότι από την περασμένη Παρασκευή που υποβλήθηκαν οι δύο προσφορές δεν έχουν λείψει οι πρώτες παραφωνίες στη διαδικασία, ειδικά ως προς την εξέταση τυπικών στοιχείων των φακέλων, με αποτέλεσμα να έχει ήδη αρχίσει να εκφράζεται προβληματισμός για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι η νομική αποτίμηση των προσφορών θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα, από την Επιτροπή Αξιολόγησης, ενώ επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί το τίμημα που είναι το 60% ως δείκτης βαρύτητας και μετά το business plan.

Εφόσον η διαδικασία κυλήσει ομαλά, ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων εκτιμά ότι ο πλειοδότης μπορεί να προκύψει σε διάστημα 7 εβδομάδων.

Ο κ. Κοντομέρκος ρωτήθηκε χθές και για το πότε εκτιμά ότι θα λειτουργήσει το νέο IRC της Αθήνας, αν κι εφόσον το σχήμα των Mohegan- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναδειχθεί πλειοδότης. «Θέλουμε να ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Εχουμε τον πλέον αξιόπιστο εταίρο, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που ήδη έχει «τρέξει» μεγάλο κομμάτι των προκαταρκτικών τεχνικών διαδικασιών για το project. Τυπικά, γι’ αυτού του είδους τις επενδύσεις, οι εργασίες διαρκούν από 24 έως 36 μήνες».

Το σχέδιο του κτιρίου, που θα είναι ένα από τα ψηλά κτίρια- τοπόσημα της επένδυσης του Ελληνικού είναι μια δημιουργία του διεθνούς αρχιτεκτονικού γραφείου Steelman Partners, που εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή συγκροτημάτων IRC.

Η έμπνευση για το αρχιτεκτονικό σχέδιο προέρχεται από το αρχιτεκτονικό παρελθόν της Ελλάδας, και ειδικότερα από τα αθηναϊκά αγάλματα και κτίρια, συμπεριλαμβανομένης της Ακρόπολης και των Καρυάτιδων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By