Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κορωνοϊός: Η νόσος φθίνει, λέει ο καθηγ. Τσιόδρας – 25 νέα κρούσματα, 101 οι νεκροί στη χώρα μας

Στα 2.170 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς ανακοινώθηκαν 25 νέα από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Παράλληλα, οι νεκροί φτάνουν τους 101 καθώς το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Εκ του συνόλου των θανόντων οι 27 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Παράλληλα, 76 άτομα είναι διασωληνωμένα σε ΜΕΘ με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Από τους ασθενείς οι 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Ακόμη, 27 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.

Από τα συνολικά κρούσματα, τα 869 (25,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 56,2% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 48.798 κλινικά δείγματα.

«Καταγράφεται σταδιακή μείωση κρουσμάτων, όσων νοσηλεύονται αλλά και όσων καταλήγουν από επιπλοκές», είπε ακόμη ο κ. Τσιόδρας, δίνοντας νότα αισιοδοξίας στις ανακοινώσεις του, λέγοντας πως ο «αριθμός διασποράς στη χώρα μας [R0] είναι κάτω από ένα, χάρη στα μέτρα, γεγονός που σημαίνει πως στην πατρίδα μας ο κορωνοϊός περιορίζεται».

Ο δείκτης R0 δείχνει πόσοι μπορεί να κολλήσουν από έναν φορέα του ιού. Δείκτης R2 σημαίνει ότι κάθε φορέας μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλα 2 άτομα.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την επόμενη φάση.

«Σε τυχόν συναθροίσεις οικογενειακά τραπέζια, με παρέες, με πολύ κόσμο είναι πολύ εύκολο να μεταφερθεί ο ιός. Δεν ήρθε ακόμα η ώρα για να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα», συνέχισε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας αναφερόμενος στα μέτρα για το Πάσχα.

«Παρά το γεγονός ότι ακούμε καλά νούμερα, δεν είμαστε στο σημείο να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα. Θέλει προσοχή».

Στην συνέχεια, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε όσους έφυγαν με προορισμό την επαρχία, λέγοντας πως είναι σημαντικότατη η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας.

«Ακόμα και με πονόλαιμο, πρέπει να γίνει αυτοαπομόνωση, για την προστασία των μονίμων κατοίκων της επαρχίας και ειδικά όλων όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», είπε.

«Δεν ξέρω αν μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα, αλλά δεν θα ήθελα να χαλάσουμε ό,τι χτίσαμε. Εγώ δεν θα ήθελα να έχω τέτοια ευθύνη πάνω μου, ότι μετέφερα τον ιό», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε πως κλιμάκιο επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη και το κέντρο ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών όπου και έγιναν συναντήσεις σε νοσοκομείο και στο κέντρο υποδοχής. Επίσης, έγιναν συναντήσεις επίσης με αρμόδιους φορείς και ΜΚΟ. Έγιναν έλεγχοι και συζητήθηκαν πιθανά μέτρα.

Συνέχισε λέγοντας πως τα μέτρα προστασία για τους κρατούμενους και τους υπαλλήλους είναι πολύ υψηλά και αν υπάρχει κρούσμα θα πρέπει να παίρνονται όλα τα μέτρα. «Είναι ευάλωτες ομάδες όπως έχουμε πει με τις αρμόδιες επιτροπές», σημείωσε.

Σημειώνεται πως σε όλο τον κόσμο καταγράφονται 1.947.000 κρούσματα, αλλά και ότι 460.000 ασθενείς Covid-19 ανάρρωσαν και έγιναν καλά.

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επανέλαβε πως απαγορεύεται η μετακίνηση σε σπίτια συγγενών και φίλων το Πάσχα, ενώ ανακοίνωσε πως τη Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 13:00 έως 19:00.

«Είναι σημαντικό να δείξουμε σύνεση και αποφασιστικότητα τις επόμενες ημέρες. Θα περάσουμε το Πάσχα στο σπίτι με την οικογένεια μας. Μην καταστρέψουμε σε λίγες ώρες όλα αυτα που έχουμε καταφέρει με πολλές στερήσεις τόσες εβδομάδες», τόνισε.

Παράλληλα, είπε πως τα κοιμητήρια σε όλη τη χώρα θα μείνουν κλειστά, ειδικά την Μεγάλη Παρασκευή. Σημείωσε πως αυτό το Πάσχα «προσευχόμαστε από το σπίτι».

Ακόμη ανακοίνωσε πως υπάρχει αναστολή, λόγω της μη τήρησης των μέτρων πρόληψης, τριών λαϊκών αγορών: στην οδό Γεωργίου Θεοτόκου στον Πειραιά, του Ορχομενού και των Θεσπιών Αλιάρτου.

Αναφερόμενος στην Ξάνθη είπε πως ελέγχθηκαν 326 δείγματα σε τρία διαγνωστικά κέντρα σε Αλεξανδρούπολη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη και είναι όλα αρνητικά όπως και όλα τα 15 δείγματα του προσωπικού του Παιδιατρικού της Ξάνθης.

«Αποφύγαμε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αποστολή εγγράφων και πιστοποιητικών από τα ΚΕΠ με ένα τηλεφώνημα
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στη νέα διαδικασία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για έγγραφα από ΚΕΠ και υπηρεσίες χωρίς χρέωση.

Πρόκειται για ένα βήμα που συμπληρώνει τις υπηρεσίες που υλοποιούνται από το gov.gr μέσω του υπολογιστή ή του κινητού και αφορά συμπολίτες μας οι οποίοι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες.

Με εγκύκλιο που αποστέλλει σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, σε όλα τα ΚΕΠ της χώρας, περιγράφεται η διαδικασία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης για αιτήσεις που έχουν επείγοντα χαρακτήρα και δεν απαιτούν συνυποβολή δικαιολογητικών.

Η ίδια υπηρεσία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης παρέχεται και για πιστοποιητικά που απαιτούν συνυποβολή δικαιολογητικών, εφόσον ο πολίτης τα αποστείλει ηλεκτρονικά. Τονίζεται ότι η παράδοση των παραγόμενων εγγράφων και πιστοποιητικών θα πραγματοποιείται στη διεύθυνση που θα δηλώνουν οι πολίτες, χωρίς χρέωση.

Επιπλέον, για επείγοντα αιτήματα που απαιτούν την συνυποβολή δικαιολογητικών τα οποία δεν μπορούν να αποσταλούν με ηλεκτρονικό τρόπο από τον αιτούντα, θα παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής τους από την οικία του πολίτη μετά από τηλεφωνική εντολή στο ΚΕΠ.

Να σημειωθεί ότι τηλεφωνική αίτηση μπορεί να υποβληθεί και από τρίτο πρόσωπο, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόσωπο αυτό είναι εφοδιασμένο με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο ή νόμιμη εξουσιοδότηση. Ο επείγων χαρακτήρας αξιολογείται από τον Προϊστάμενο του ΚΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με προηγούμενη εγκύκλιο του αρμοδίου υφυπουργού, για τον επείγοντα χαρακτήρα πρέπει να πληρείται τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Το αίτημα να αφορά την κάλυψη συγκεκριμένης ανάγκης, η οποία προέκυψε μετά την -έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 11ης Μαρτίου 2020,
-Το αίτημα να αφορά επείγουσα οικογενειακή ή επαγγελματική ανάγκη,
-Το αίτημα να αφορά οποιαδήποτε άμεση ανελαστική προθεσμία.

By