Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020

Κορωνοϊός: Ορόσημο η 4η Μαΐου για την χαλάρωση των περιορισμών

Η στιγμή της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον νέο κορωνοϊό φαίνεται να πλησιάζει, με την 4η Μαΐου να σηματοδοτεί την έναρξη της μετάβασης στην «επόμενη ημέρα».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι φτάνει η ώρα που θα καταργηθούν τα sms ή τα έντυπα για την έξοδο από το σπίτι, με εξαίρεση, όμως, τους μεγαλύτερους σε ηλικία και τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες θα πρέπει να κάνουν υπομονή για λίγο καιρό ακόμη…

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, που θα κρίνει και το μέγεθος της ύφεσης στη χώρα, είναι η διάσωση μέρους της τουριστικής περιόδου.

Η τουριστική βιομηχανία της χώρας είναι το πρώτο μέλημα, μετά το άνοιγμα των καταστημάτων και το πέρασμα στην «επόμενη ημέρα». Το «κλειδί» για την αναζωογόνηση του τουρισμού είναι η επανέναρξη των πτήσεων.

Στις 15 Μαΐου η Κομισιόν θα καταθέσει πιθανώς συγκεκριμένη πρόταση για ταυτόχρονο άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα οι πτήσεις αναμένεται να απελευθερωθούν στα μέσα Ιουνίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με ευρωπαίους ομολόγους του, σημείωσε πως «όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή στήριξη, μια χειροπιαστή απόδειξη θα ήταν να στηριχθεί ο τουρισμός στις χώρες του Νότου».

Τη Δευτέρα, 27 Απριλίου, οι ξενοδόχοι με καταλύματα 12μηνης λειτουργίας θα ενημερωθούν από το μήνυμα του πρωθυπουργού για την ημέρα επαναλειτουργίας των μονάδων τους στα μέσα Ιουνίου. Τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα αναμένεται να ανοίξουν στα μέσα Ιουλίου.

Η δύσκολη εξίσωση που αναζητά λύση αφορά τις αποστάσεις των πελατών στα ξενοδοχεία κατά το πρωινό, στις ξαπλώστρες και τις πισίνες.

Σταδιακά θα ανοίξουν και οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα μπαρ που διαθέτουν ανοιχτούς χώρους.

Αναζητείται, όμως, μια χρυσή τομή, που θα επιτρέπει να τηρηθούν αποστάσεις ανάμεσα στους πολίτες, αλλά θα φέρει και τον κόσμο στα μαγαζιά, ώστε αυτά να αποκτήσουν κίνηση και τζίρο.

Προβληματισμό προκαλεί, επίσης, το ζήτημα των κλιματιστικών. Πρόκειται για ζήτημα τεχνικά περίπλοκο και τρομερά κοστοβόρο, με την κυβέρνηση να εξετάζει ακόμη και την επιδότηση επιχειρήσεων και ξενοδοχείων για την αναγκαία αλλαγή των φίλτρων.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη τα μαθήματα για την Γ’ Λυκείου να ξεκινήσουν εντός Μαίου, πιθανώς στις 11 του μήνα, με τους μαθητές να τοποθετούνται σε μικρότερα τμήματα, τηρώντας αποστάσεις ακόμη και στα διαλείμματα.

Οι άλλες τάξεις του λυκείου και τα γυμνάσια θα ακολουθήσουν 8 με 14 ημέρες αργότερα, ενώ απίθανο μέχρι στιγμής φαίνεται να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία.

Στις 4 Μαΐου ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα, με εξαίρεση τα πολυκαταστήματα, αλλά και των πολυπόθητα κομμωτήρια… φυσικά με κανόνες υγιεινής για το προσωπικό, όπως μάσκες και γάντια.

Για τα πολυκαταστήματα, που θα ακολουθήσουν αρκετά αργότερα, εξετάζεται ακόμη και περιορισμός στον αριθμό των πελατών ανά όροφο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By