Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, 2020

Κορωνοϊός: Πέντε εκατομμύρια Κινέζοι εγκατέλειψαν την Ουχάν πριν τεθεί σε καραντίνα

Πανικό προκαλεί η δήλωση των δημοτικών αρχών της κινεζικής πόλης Ουχάν ότι, πέντε εκατομμύρια πολίτες εγκατέλειψαν το επίκεντρο της μόλυνσης του κορωνοϊού προτού η πόλη τεθεί σε καραντίνα.

Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό ξεπερνά τους 900 και τα κρούσματα τις 37 χιλιάδες, νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας εξηγώντας σε μεγάλο βαθμό την ραγδαία εξάπλωσή του.

Οι Κινέζοι που αποχώρησαν, κατευθύνθηκαν προς τις γειτονικές επαρχίες της Κίνας και πιθανότατα να είναι φορείς του θανατηφόρου ιού.

Επισημαίνεται ότι, η πόλη Ουχάν τέθηκε σε καραντίνα στις 23 Ιανουαρίου – αλλά ήδη εκατομμύρια πολίτες είχαν εγκαταλείψει την περιοχή, όπως αναφέρει ο δήμαρχος της πόλης, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Ο δήμαρχος κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό αφότου κρούσματα εντοπίστηκαν σε άλλες περιοχές πέραν της εστίας του κορωνοιού, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

To γεγονός ότι οι αρχές «σφράγισαν» τα σύνορα της πόλης στις 23 Ιανουαρίου, ήταν μάλλον αργά, όπως επισημαίνει ο μοριακός ιολόγος από το Χονγκ Κονγκ Τζον Ντονγκ Γιανγκ

Δύο εβδομάδες πριν τεθεί σε καραντίνα η πόλη Ουχάν, σχεδόν το 70% των ταξιδιών από την κινεζική πόλη είχαν προορισμό άλλες περιοχές της επαρχίας Χουμπέι , εκεί δηλαδή που «φούντωσε» η εξάπλωση του ιού.

Κι ενώ οι αρχές της Κίνας προσπαθούν να βάλουν φρένο στην εξάπλψωση του ιού, αξιοσημείωτη είναι η απουσία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην πόλη Ουχάν. Την τελευταία φορά που επισκέφθηκε την κινεζική πόλη που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον ιό, ήταν στις 27 Ιανουαρίου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, η απουσία του Σι Τζινπίνγκ από το «σημείο μηδέν» θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια προστασίας της κινεζικής ηγεσίας από τον ιό ή αποφυγής των παραπόνων των Κινέζων πολιτών για την διαχείριση της κρίσης.

Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο που αποκαλύπτει το αμερικανικό δίκτυο CNN είναι ότι, σε ένα νοσοκομείο της Κίνας, το 41% των ασθενών του κορωνοιού μολύνθηκαν ενώ νοσηλεύονταν.

Από τους 138 ασθενείς που ήταν τα πρώτα κρούσματα του ιού σε νοσοκομείο της πόλης Ουχάν, σχεδόν οι μισοί μολύνθηκαν μέσα στο νοσοκομείο, όπως αναφέρει ιατρική επιθεώρηση «JAMA». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

By