Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2019

Κρις Γουάμπα: Από το Κονγκό, στην κόλαση της Μόριας και από εκεί στον Αρη

Η διαδρομή του πέρασε μέσα από την απόλυτη φτώχεια, την πείνα, τους διακινητές, τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου και το hot spot της Μόριας, την ντροπή της Ευρώπης. Στα 17 του χρόνια ο Κρις Γουάμπα, ο κογκολέζος που έφυγε από την κόλαση και βρήκε τον παράδεισο στα παρκέ του μπάσκετ του Αρη, απέδειξε ότι υπάρχει πάντα ελπίδα. 

Ο Κρις Γουάμπα γεννήθηκε στο Κογκό, παδί μιας πολύ φτωχής οικογένειας που κυριολεκτικά δεν είχε να φάει. Mίλησε για εκείνες τις δύσκολες στιγμές σε βίντεο του προγράμματος «Athlenda Carreer Programe» και είπε ότι έπινε νερό πολλές φορές για να έχει το στομάχι του την αίσθηση της πληρότητας και να ξεγελάει την πείνα του.

Ο κονγκολέζος παίκτης αποφάσισε να ασχοληθεί στα 14 του με το μπάσκετ. Στο Κογκό δεν είχε πολλές ευκαιρίες να κυνηγήσει τα μπασκετικά όνειρά του. Ετσι στα 15 μόλις χρόνια του αποφάσισε να φύγει από την χώρα του. Πήγε στην Τουρκία, αλλά εκεί δεν μπόρεσε να στεριώσει. Πέρασε στην Ελλάδα με  διακινητές και βρέθηκε στην Μόρια όπου έμεινε ένα χρόνο.

Από εκεί βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη. Ο προπονητής του Αστέρα Σίνδου, Γιώργος Μπαλογιάννης τον ανακάλυψε και τον έφερε στην ομάδα. Εκεί ανακάλυψε και το πρόγραμμα «Athlenda Carreer Programe» και έκανε προφίλ στο σχετικό σάιτ. Κάπως έτσι τον ανακάλυψε ο Βαγγέλης Αγγέλου και ο Αρης.

Φωτο: REUTERS/Alkis Konstantinidis

By