Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών κατά την προσέλευση τους

eurogroup-3

Με στόχο την επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές της ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης της ευρώ θα αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας. Χωρίς να κάνει δηλώσεις προσήλθε στη  συνεδρίαση του Eurogroup ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από την πλευρά ο υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, Έρικ Βίεμπς δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα προς τα μπρος με τις προτάσεις που κατέθεσε, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.

«Οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα αλλά σήμερα μπορούμε να δημιουργήσουμε προοπτική», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χ. Γεωργιάδης και ξεκαθάρισε ότι «είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης».

Ο ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας φτάνοντας  ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους του Τύπου, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει τα νέα μέτρα εντός 14 ημερών, κάτι που θα σημαίνει πως θα μπορούν σε διάστημα δύο εβδομάδα να εκταμιευτούν και τα πρώτα χρήματα προκειμένου να ανασάνει η Ελλάδα.

Αποκάλυψε πάντως ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη αυτή την στιγμή από 72 δις ευρώ και αναρωτήθηκε τι εγγυήσεις μπορεί να δώσει η χώρα μας για να πείσει στο Eurogroup.

«Θα πρέπει να υπάρξει εγγύηση υλοποίησης των μέτρων που εγγυήθηκε η Ελλάδα. Πρέπει άμεσα το ελληνικό κοινοβούλιο να αποφασίσει ότι τα μέτρα θα γίνουν νόμος και θα γίνει άμεσα η εφαρμογή τους. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Χρειαζόμαστε εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ελληνική κυβέρνηση κατέδειξε πολιτική βούληση, που είναι πολύ σημαντική, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις, οι οποίες όμως θα είναι απαιτητικές» τόνισε εν συνεχεία ο Γάλλος υπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

«Η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί όχι μόνο με αυτή την κυβέρνηση, αλλά και με τις προηγούμενες» σημείωσε παράλληλα.

«Θέλουμε μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι το Eurogroup θα απαιτήσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμά για την εφαρμογή των μέτρων.

«Το χρέος δεν είναι ταμπού» επανέλαβε ο κ. Σαπέν, διευκρινίζοντας ότι εξετάζουμε άλλες επιλογές, πέραν του ονομαστικού κουρέματος, το οποίο προσκρούει στην άρνηση αρκετών χωρών.

Νωρίτερα συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorking Group), έχοντας ως βάση συζήτησης την αξιολόγηση των θεσμών επί της ελληνικής πρότασης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, η ελληνική πρόταση αποτελεί «βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας». Αυτό επισημαίνει σε γενικές γραμμές η κοινή αξιολόγηση των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που εστάλη χθες το βράδυ στο Eurogroup, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος. Ειδικότερα, οι θεσμοί έστειλαν στο Eurogroup δύο κείμενα.

Πρώτον, την αξιολόγηση που αφορά στη σταθερότητα της ευρωζώνης, στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης του EΜΣ και δεύτερον, την αξιολόγηση επί των ελληνικών προτάσεων.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών, τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα την επόμενη τριετία από το νέο πρόγραμμα στήριξης του EΜΣ, θα κυμανθούν μεταξύ 78 και 84 δις. ευρώ.

By