Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020

Λέει Όχι στο Ευρώ η Τσεχία και λόγω Ελλάδας

Ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπιτς απέκλεισε κάθε σχέδιο για την ένταξή της χώρας στο ευρώ, τουλάχιστον έως το 2018

komision

Με αυτή του τη θέση  ο Μπάμπιτς χαράξε μία σαφή διαχωριστική γραμμή στο θέμα αυτό, από τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας.

Ο Μπάμπιτς, που είναι επίσης Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής ενός κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, απέρριψε τη στήριξη της ένταξης στο ευρώ από πολιτικούς της Πράγας, αναφέροντας ως λόγους το υψηλό κόστος εισαγωγής (του ευρώ), την αρνητική επίπτωση στους εξαγωγείς και την απειλή μίας ελληνικής χρεοκοπίας. «Δεν είμαι υπέρ», δήλωσε ο Μπάμπιτς σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Financial Times, προσθέτοντας: «Το ευρώ δεν είναι για αυτή την περίοδο. Μπορούμε να συζητήσουμε ποια είναι τα αρνητικά, ποια είναι τα θετικά, αλλά (ένα σχέδιο εισαγωγής) δεν θα υπάρξει σίγουρα με αυτή την κυβέρνηση».

Συνεχίζοντας, ο Μπάμπιτς πρόσθεσε: «Πρέπει να πληρώσουμε πολλά χρήματα για την εισαγωγή του ευρώ. Η εθνική μας τράπεζα θα χάσει την ανεξαρτησία της. Και το μεγάλο πρόβλημα είναι η ισοτιμία. Μία καλή ισοτιμία για τους πολίτες θα είναι 22 τσέχικες κορώνες ανά ευρώ, αλλά μία καλή ισοτιμία για τους εξαγωγείς θα είναι 27».

(Visited 1 times, 1 visits today)