Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Lonely Planet: Οι επτά διατροφικοί θησαυροί της Αθήνας

Το Lonely Planet προτείνει τους επτά γαστρονομικούς λόγους για τους οποίους κάποιος πρέπει να δει την Ελληνική πρωτεύουσα ως έναν ολιστικό γευστικό προορισμό.

lonely planet

Ελαιόλαδο: σωτήριο για τη ζωή

eliaΤο ελαιόλαδο, βασικό στην ελληνική κουζίνα και τη μεσογειακή διατροφή, είναι φορτωμένο με αντιοξειδωτικά και υγιή μονοακόρεστα λίπη. Τα οφέλη του για την υγεία είναι απαράμιλλα, ελαχιστοποιούν τις φλεγμονές στο σώμα, μειώνουν τη χοληστερόλη και την πίεση του αίματος και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αν και η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση παραγωγής (μετά την Ισπανία και την Ιταλία) ελαιολάδου στον κόσμο, στην πραγματικότητα είναι η κορυφαία παραγωγός, με 50 διαφορετικά είδη καλλιέργειας σε περισσότερα από 60% των καλλιεργήσιμων εδαφών της χώρας.

Καθημερινά φρέσκα θαλασσινά στο πιάτο

thalasinaΟ θρύλος λέει ότι ο Ποσειδώνας, θεός της θάλασσας, ευλόγησε τους Αθηναίους με μια πλούσια ποικιλία από ψάρια και θαλασσινά και αυτοί για να τον τιμήσουν οικοδόμησαν το ναό του Σουνίου προς τιμήν του. Η Αττική, που βρέχεται από το Αιγαίο και τον Σαρωνικό, είναι ένας θαλασσινός παράδεισος. Θα τρώτε πάντα ψάρια της ημέρας, γεμάτα με ωμέγα-3, το οποίο βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και των θρόμβων στο αίμα.

Άφθονα νωπά φρούτα και λαχανικά

froutaΟι Έλληνες πιστεύουν στη σημασία των νωπών φρούτων, αλλά και τα λαχανικά θεωρούνται ζωτικής σημασίας πηγή τροφής γι” αυτό δεν είναι ασυνήθιστο να τρώνε έξι μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά. Ακόμα περισσότερο, υπάρχουν 177 διαφορετικοί τύποι χόρτων που φύονται στην Ελλάδα και μόνο και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί απορροφούν μια ποικιλία βιταμινών και ανόργανων συστατικών από ελάχιστα επεξεργασμένα, βιολογικά προϊόντα.

Μέλι: το νέκταρ των θεών

meliΟι Έλληνες πάντα πίστευαν σε φαρμακευτικές ιδιότητες του μελιού. Περισσότερο από ένα γλυκαντικό, το μέλι θεωρείται θεραπευτικό και τονωτικό, με αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, αλλά και ως αλοιφή για εγκαύματα ή πονόλαιμο. Το χαρουπόμελο, είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό superfood, που έχει τρεις φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, καθώς και σίδηρο, φωσφορικό, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες Α, D και του συμπλέγματος Β. Το μέλι της Αττικής παράγεται από άγριο θυμάρι στον Υμηττό κοντά στην Αθήνα. Ακόμα, έχει αποκαλυφθεί ότι το θυμαρίσιο μέλι είναι ένα βασικό συστατικό του «ελληνικού Viagra», μαζί με γιαούρτι και καρύδια.

Μοναδικά τρόφιμα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης

laxanikaΗ Ελλάδα έχει σήμερα 100 προϊόντα στα οποία έχει απονεμηθεί Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Για την επίτευξη ΠΟΠ, τα προϊόντα πρέπει να κατασκευάζονται παραδοσιακά και εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας τις μοναδικές ιδιότητές τους και την προστασία της φήμης τους. ΠΟΠ είναι 20 διαφορετικά ελληνικά τυριά, 30 ελαιόλαδα, 30 είδη φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, 10 διαφορετικά είδη ελαιών και 10 ακόμα προϊόντα, όπως το αυγοτάραχο.

Απλή μαγειρική για μέγιστα θρεπτικά συστατικά

Στιγμιότυπο 2014-12-29, 6.47.17 μ.μ.

Παραδοσιακά οι ελληνικές οικογένειες ήταν πολυμελείς και διατηρούσαν ένα γεωργικό ή αγροτικό τρόπο ζωής. Οι ελληνικές αγροικίες λειτουργούσαν σαν μικρά εργοστάσια -με την οικογένεια να φτιάχνει το τυρί, το γιαούρτι, τα ρούχα και όλα τα αναγκαία- και υπήρχε λίγος χρόνος για να ετοιμάσουν περίπλοκα γεύματα. Αυτή η φιλοσοφία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με την απλότητα να είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής κουζίνας. Εστιάζοντας στα λιγοστά αλλά φρέσκα, ποιοτικά προϊόντα, μεγιστοποιούνται τα λαμβανόμενα θρεπτικά συστατικά.

Μαστίχα: υγιεινή τσίχλα

mastixa

Περιέχει αντιοξειδωτικά, έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, θεραπεύει πεπτικά έλκη, μειώνει της χοληστερόλης και κάπως έτσι η μαστίχα νικά κατά κράτος τις συνηθισμένες τσίχλες. Η Χίος είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου μπορείτε να βρείτε το μαστιχόδεντρο: τα «δάκρυα» του δέντρου πέφτουν σχηματίζοντας κρυστάλλους που είναι άοσμοι και άγευστοι, αλλά μαλακώνουν στο στόμα. Τόσο ισχυρές είναι οι ιδιότητες της μαστίχας που διάφορα πανεπιστήμια έχουν προσπαθήσει να καλλιεργήσουν το μαστιχόδεντρο σε μέρη με παρόμοια κλίματα, αλλά απέτυχαν. Η μαστίχα συγκεντρώνεται στη Χίο για πάνω από χίλια χρόνια και είναι επίσης προϊόν ΠΟΠ.

By