Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2019

«Mετά από μια τόσο βαθιά κρίση χρειαζόμαστε ισχυρή σύγκλιση»

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος στους Financial Times

stournaras-provopoulos

«Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αφήσουν τις αδύναμες εταιρείες να πτωχεύσουν και να ενθαρρύνουν τη σύγκλιση της οικονομίας αν είναι να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη», σημειώνει σε δηλώσεις του στους Financial Times ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος. 

Όπως επισημαίνει ο κ. Προβόπουλος, «μετά από μια τόσο βαθιά κρίση χρειαζόμαστε ισχυρή σύγκλιση της οικονομίας. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει αλλά πρέπει να επιταχυνθεί».

Αναφέρει ότι έχει ζητήσει από τις τράπεζες να στοχεύσουν στη σύγκλιση άλλων τομέων της οικονομίας, ώστε να μπορέσουν να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και πιο ανταγωνιστικοί, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για βιώσιμη ανάπτυξη και για θέσεις εργασίας. Ο κ. Προβόπουλος παραπέμπει δε στη σύγκλιση του ίδιου του τραπεζικού τομέα ως επιτυχημένο παράδειγμα.

Αναφερόμενος στην πορεία των ελληνικών τραπεζών ο διοικητής της ΤτΕ σχολιάζει ότι η θετική υποδοχή των τεστ κοπώσεως τον Μάρτιο προκάλεσε αλυσιδωτή αντίδραση που οδήγησε στην επιστροφή τριών ιδρυμάτων στις αγορές.

Ο κ. Προβόπουλος καταλήγει λέγοντας ότι στα αρχικά στάδια της ανάκαμψης η παροχή πίστωσης θα είναι περιορισμένη και οι τράπεζες θα πρέπει να κατευθύνουν την πίστωση στις πιο αποδοτικές εταιρείες και τομείς της οικονομίας.

Πηγή: skai

By