Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020

Kόκκινη κάρτα Μητσοτάκη σε όσους μπήκαν από την πίσω πόρτα

 «Ξεκαθάρισμα» με  τους δημόσιους υπαλλήλους που προσελήφθησαν παράνομα

 

dimosioi-ypalliloiΤην πόρτα της εξόδου στους δημοσίους υπαλλήλους που διορίστηκαν παράνομα, δείχνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος, Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως διορισμός που έγινε κατά παράβαση του νόμου μπορεί να ανακληθεί εντός διετίας και οποτεδήποτε, χωρίς χρονικό περιορισμό, στην περίπτωση που ο υπάλληλος προκάλεσε από πρόθεση ή υποβοήθησε την παρανομία.

Σε έγγραφη απάντησή του στην ερώτηση των βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Γ. Δημαρά και Γ. Αβραμίδη, ο Κ. Μητσοτάκης θυμίζει πάντως, ότι παράνομος διορισμός μπορεί να προσβληθεί με αίτηση ακύρωσης ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου από όποιον τρίτο έχει έννομο συμφέρον.

«Η επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων των δημοσίων υπαλλήλων είναι απολύτως απαραίτητη, προκειμένου η διοίκηση να σχηματίσει συγκεκριμένη εικόνα για το προφίλ των στελεχών της, ώστε να προχωρήσει με δίκαιο και λειτουργικό τρόπο η μεταρρύθμιση του δημοσίου που έχει βασικό άξονα την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων», επισημαίνει και συμπληρώνει πως έχει διαπιστωθεί, ότι, σε πολλές περιπτώσεις, τα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εγκυρότητα και πληρότητα.

Την ίδια ώρα, σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Λ. Αυγενάκης για την διαφθορά στη δημόσια διοίκηση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απευθύνει σαφή προειδοποίηση στους δημοσίους υπαλλήλους ότι πραγματοποιούνται διαρκώς έλεγχοι από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) για τον έλεγχο της τήρησης του ωραρίου και τον εντοπισμό των υπαλλήλων που απουσιάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από την υπηρεσία τους. «Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια ελέγχου τήρησης του ωραρίου εργασίας στο δημόσιο» αναφέρει, προσθέτοντας ότι επιχειρείται να μπει μια τάξη στους ατομικούς φακέλους και τα μητρώα των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να είναι πλήρη και επικαιροποιημένα.

Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα του υπουργείου αποτελεί ο έλεγχος και η διασταύρωση πιστοποιητικών, ώστε να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητά τους, ενώ έμφαση θα δοθεί στα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, σε συνεργασία με τα Ξένα Ινστιτούτα που λειτουργούν στην Ελλάδα και τα οποία παρέχουν τα πτυχία γνώσης ξένων γλωσσών με στόχο είναι να εντοπιστούν τυχόν πλαστοί τίτλοι γλωσσομάθειας και να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες εναντίον όσων τα χρησιμοποίησαν.

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρεται ακόμη, στην ενίσχυση της λειτουργίας των Πειθαρχικών Συμβουλίων με στόχο τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας τους και σημειώνει ότι ο μέσος ρυθμός εξέτασης υποθέσεων στα πρωτοβάθμια Πειθαρχικά είναι περίπου 200 και στα δευτεροβάθμια πειθαρχικά, 50 υποθέσεις το μήνα.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By