Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Μάχη» για την προληπτική γραμμή στήριξης

Παραμένει η διαφορά απόψεων σχετικά με την ανάγκη μιας προληπτική γραμμής στήριξης μετά από το τέλος του ελληνικού προγράμματος με τους ευρωπαίους αξιωματούχους στο μεταξύ να κρατούν χαμηλούς τόνους.

Μια «ανοιχτή» χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από τους εταίρους μας, η οποία θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που η χώρα μας δεν καταφέρει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές μετά την λήξη του προγράμματος, είναι κάτι το οποίο βρίσκει αρνητική την κυβέρνηση.

Από την άλλη, υπέρμαχος του συγκεκριμένου εργαλείου εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Άποψη, που αποτελεί ένα επιπλέον και το πιο πρόσφατο σημείο σύγκρουσης μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και του κεντρικού τραπεζίτη.

Η προληπτική γραμμή στήριξης αποτέλεσε θέμα που συζητήθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τον κ. Στουρνάρα να εμφανίζεται αμετακίνητος στη θέση του σημειώνοντας πως η κυβέρνηση «δεν πρέπει να παραβλέπει το δίχτυ ασφαλείας που προσφέρει η προληπτική γραμμή στήριξης», διασφαλίζοντας χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Η θέση αυτή του κ. Στουρνάρα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αντηχεί εξάλλου και την θέση της ΕΚΤ, στηρίζεται στο ότι το συγκεκριμένο εργαλείο θα προσφέρει σιγουριά στους επενδυτές που θα τοποθετηθούν στα ελληνικά ομόλογα.

Η απάντηση από την κυβέρνηση ήρθε από τα χείλη του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη. Ο οποίος μιλώντας στο Φόρουμ είπε ότι για την τριετία 2018-2020 η χώρα έχει πλήρως καλυμμένες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Ο ίδιος σημείωσε πως αυτή τη στιγμή οι εξασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης είναι 48 δις ευρώ, ποσόν το οποίο υπερβαίνει τις ανάγκες της χώρας. Και αυτό «αποτελεί την καλύτερη διαβεβαίωση ότι η χώρα ειναι ασφαλής προορισμός», όπως επεσήμανε.

Πιθανόν να μην χρειαστεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης

Πάντως, από τις πρόσφατες τοποθετήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων φαίνεται πως το θέμα της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης μετά τη λήξη του προγράμματος δεν αποτελεί θέμα αιχμής για τους εταίρους που δεν θέλουν να πιέσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σήμερα από τους Δελφούς, που είπε ότι προς το η Ελλάδα δεν προτίθεται να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης, και ίσως να μην χρειαστεί τελικά. Ο ίδιος, βέβαια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσθέτοντας ότι αυτό τελικά θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην αγορά ομολόγων.

Εξαιρετικά απίθανό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο μιας τέτοιας γραμμής και ο πολύπειρος πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ. Μιλώντας από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Βίζερ σημείωσε ότι το προληπτικό πρόγραμμα είναι ένα «δίχτυ ασφαλείας» το οποίο βεβαίως έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει ένα τέτοιο πρόγραμμα. «Είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης. Δεν αποκλείεται, αλλά μοιάζει απίθανο», σημείωσε. Και αυτό διότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν το θέλει ούτε η Ελλάδα, ούτε τα εθνικά κοινοβούλια.

Σίγουρη η «μεταμνημονιακή» εποπτεία

Σε αυτό που συμφωνούν, πάντως, όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν τις τελευταίες ημέρες στο Φόρουμ είναι πως η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια, δεδομένου ότι θα πρέπει να παρθούν και αποφάσεις για την ρύθμιση του χρέους της χώρας μας μακροπρόθεσμα.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κλιμάκιο των Θεσμών για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο σημείωσε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία ωστόσο δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους εάν δεν συνδυαστούν με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Όμως, ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας στο ίδιο πάνελ ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση ζητήσει πρόσθετα μέτρα ελάφρυνση του χρέους, αυτό θα σημαίνει αυστηρότερη εποπτεία.

Ο κ. Κοστέλο σημείωσε ακόμη ότι οι δανειστές έχουν ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζονται το «πακέτο» που θα αποφασιστεί για την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, το οποίο αναμένεται να έχει καταρτιστεί έως τον Ιούνιο. «Θέλουμε ένα πακέτο συμφωνίας τον Ιούνιο που θα δίνει τα σωστά κίνητρα στην Ελλάδα», δήλωσε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By